28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Novi detalji o bandi na čijem čelu je bio maloljetnik iz BiH

Austrijski mediji već danima izvještavaju o maloljetničkoj bandi koja je sijala strah po ulicama Beča, a na čijem se čelu nalazio državljanin Bosne i Hercegovine (17), koji je ujedno i prvoosumnjičeni u optužnici koja je nedavno podignuta.

O beskrupuloznosti ovih maloljetnika, od kojih većina ima 14 godina govore i njihove poruke na Telegramu prilikom planiranja napada na radnju mobilnih telefona, čiji je vlasnik Indijac. Navodno, dječaci su u prepisci naveli da su spremni i da pucaju u Indijca, ako se bude opirao.

Takođe, list Heute kao nevjerovatnu stvar navodi da je majka maloljetnika iz BiH znala šta je sin radio, ali je krila. Naime, mediji prenose da se maloljetnik iz BiH pred majkom slučajno izletio za napade koje su vršili po kvartu Meidling, a njena reakcija je bila: Samo da ti otac ne sazna!

Podsjetimo, osumnjičeni, njih 10 dobio od 14 do 21 godinu, već duže vremena su terorisali i sijali strah po bečkom kvartu Meidling. Oni su navodno molotovljevim koktelima, kalašnjikovima, noževima i mačetama izazivali strah i ucjenjivali lokalne trgovce.

Međutim, pljačkanje i zelenašnje nije bila njihova jedina aktivnost. Sve je više indicija o islamističkoj pozadini osumnjičenih, čija se imena spominju u opsežnoj optužnici koja je podignuta.

Kao glavno okupljalište ove mlade bande navode se prostorije džamije u Meidlingu. Tokom saslušanja neki od maloljetnika su rekli da je njihova grupa slijedila islamističku ideologiju, te da su trojica osumnjičenih navodno su bili simpatizeri Islamske države (IS).

Kao prvoosumnjičeni u optužnici se navodi 17-godišnji bh. državljanin, koji je već postao zapažen kroz kontakte s osobama iz radikalnog islamističkog miljea. Za jednog maloljetnika se takođe navodi da je pisao “tekstove koji veličaju nasilje”.

Sud u Beču takođe sumnja na “moguću vjersko-islamističku radikalizaciju” kod trojice osumnjičenih. Kao dokaz za to navodi se da su se dvojica dječaka fotografisala sa oružjem ispred zastave IS-a, a na zaplijenjenim mobilnim telefonima otkriven je niz slika i video klipova terorističke organizacije Islamska država.

Ukupno deset osumnjičenih, dobi od 14 do 21 godine tereti se za krivična djela osnivanja zločinačke organizacije, krađe, teškog podmetanja požara, teške tjelesne povrede, oštećenja tuđe stvari, teška razbojništva i teške iznude te brojnih povreda Zakona o oružju.

Zaprijećena kazna je od jedne do 15 godina zatvora, pišu Nezavisne novine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti