22.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024

Novi tehnički standardi EU za sprečavanje izborne krađe: Kako će se identificirati birači i registrirati listići

Izborne malverzacije i krađe učestale su u našoj zemlji, zbog čega građani Bosne i Hercegovine sve manje vjeruju izbornim procesima. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države obavezale su se da budu posrednici u pregovorima o izmjenama i eventualnim dopunama Izbornog zakona u BiH.

Efikasnost procesa

Nije mnogo toga postignuto do sada, a pred nama je nova izborna godina, kada će se birati lokalni predstavnici vlasti.

Ipak, na upit „Avaza“, portparol Delegacije EU u BiH Ferdinand Koenig naglasio je da ustavna i izborna reforma ostaju ključno pitanje za BiH.

– Presuda “Sejdić i Finci” i druge presude Evropskog suda za ljudska prava još se ne rješavaju, što za rezultat ima diskriminatoran izborni sistem. Štaviše, kredibilni navodi o izbornim prevarama i dalje podrivaju povjerenje u izborni sistem, a preporuke OSCE-a, ODIHR-a i GRECO-a u vezi s izbornim sistemom i dalje su neriješene. Nema sumnje u to da je potrebno ojačati integritet, transparentnost i efikasnost izbornog procesa, a posljednjih godina nije napravljen značajan napredak – naglasio je Koenig.

Ekskluzivno za „Avaz“ otkrio je nove tehničke standarde kao moguće alate za sprečavanje izborne krađe.

– Postoji niz dostupnih opcija za korištenje moderne tehnologije za unapređenje integriteta izbornog procesa. Naprimjer, identifikacija birača može biti olakšana putem skenera otiska prsta ili skenera lične karte. Glasački listići na biračkim mjestima mogli bi se skenirati kako bi se ograničile daljnje neovlaštene radnje. Postoje elektronski alati koji olakšavaju prebrojavanje, kao i brzu komunikaciju izbornih rezultata. Štaviše, neke zemlje su uvele videosnimanje na biračkim mjestima i u centrima za brojanje – otkrio je Koenig.

Iako je dostupan niz opcija, njihova implementacija, kako ističe Koenig, predstavlja izazove.

Finansijska sredstva

– Prije svega, mogle bi biti potrebne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kako bi se omogućilo potpuno uvođenje ovih opcija. Drugo, uvođenje novih tehnologija treba temeljno testirati i pilotirati, uključujući i uzimanje u obzir ograničenja koja postavlja priroda mnogih biračkih mjesta u BiH. Konačno, potrebna su značajna finansijska sredstva, uključujući i opremu, osiguravajući adekvatan kapacitet za upravljanje. EU trenutno podržava Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH u pilot-studiji elektronske identifikacije birača i saopćavanja rezultata prebrojavanja – naglasio je.

Upit smo poslali i Ambasadi SAD u BiH, iz čijeg su ureda za odnose s javnošću naglasili da SAD već duže vremena podržavaju donošenje paketa amandmana za unapređenje integriteta u izbornom procesu koji se bavi pitanjima koja su OSCE i GRECO definirali u svojim izvještajima o izbornom procesu u BiH.

– Vjerodostojne tvrdnje o široko rasprostranjenim prevarama i neregularnostima tokom izbora u oktobru 2022. naglašavaju potrebu, važnost i hitnost donošenja paketa amandmana za unapređenje integriteta u izbornom procesu. Građani BiH imaju pravo očekivati da će se njihov glas računati onako kako su glasali, a da se političke stranke neće upuštati u prevare i druge izborne smicalice kako bi promijenile ishod izbora – zaključili su iz Ambasade SAD.

Vrijeme brzo curi

Portparol Delegacije EU u BiH Koenig smatra da, uz političku volju, još ima vremena da se realiziraju neophodne promjene i reforme te osigura da se sljedeći izbori održe uz snažniji integritet.

– Dosta se radilo na paketu amandmana koje su usaglasile brojne političke stranke. Prijedlog je dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH i to je i dalje dobar početak za daljnje rasprave o integritetu izbornog procesa. Međutim, vrijeme brzo curi i CIK-u treba dati dovoljno vremena da provede bilo kakve nove promjene. Koalicione stranke su oformile radnu grupu za razmatranje Izbornog zakona, ali EU nije zaprimila zahtjev za pomoć u njenom radu. Očekujemo od bh. vlasti da iskoriste prilike kandidatskog statusa da krenu naprijed sa zakašnjelim reformama koje će uskladiti BiH s evropskim standardima i omogućiti napredak na evropskom putu, uključujući i prioritet za unapređenje izbornog okvira – naglasio je Koenig.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti