15.9 C
Tešanj
Subota, 3 Juna, 2023

Novi udar na džepove građana BiH: Na adrese stižu koverte sa većim ratama za kredite

Banke u Republici Srpskoj pripremaju obavještenja za klijente koji imaju kredite sa promjenjivom kamatnom stopom da će doći do rasta rata za ju­l, dok, s druge strane, pojedine nude i mogućnost zamjene za zaduženje sa fiksnom kamatnom stopom

Direktor Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput naveo je da je rast anuiteta za kredite sa promjenljivom kamatnom stopom neminovan s obzirom na to da je došlo do rasta euribora.

Svi klijenti koji imaju kredite vezane za euribor će dobiti obavještenje da li je i za koji iznos povećan anuitet. Zakonska obaveza banaka je da o tome informišu klijente”, rekao je Šuput, piše Glas Srpske.Naglasio je da, prema njihovim informacijama, banke u RS spremaju obavještenja za klijente koji imaju kredite sa promjenljivom kamatnom stopom da će doći do rasta anuiteta.

Sa druge strane, pojedine nude klijentima u zamjenu kredit sa fiksnom stopom za onaj koji je vezan za euribor. Na klijentu je da odluči da li želi da nastavi da plaća kredit sa promjenljivom kamatom ili da pređe na fiksnu kamatnu stopu”, naglasio je Šuput.

Podsjetimo, dvije utjecajne banke u Bosni i Hercegovini uskoro će povećati kamatne stope na kredite, saznao je ranije portal Radiosarajevo.ba. Poznato je da će za dio klijenata kamate biti povećane u periodu august-septembar, a dio njih će veće rate dobiti u novembru. Informacija o povećanju kamatnih stupa potvrđena je portalu Radiosarajevo.ba i u Agenciji za bankarstvo BiH. Banke, čija imena nisu zvanično saopćena, već šalju obavijesti svojim klijentima.

“Radit će korekciju za dio kredita vezanih za Euribor, korekcija će biti od 0,3 do 0,9 posto… Ovo je bilo očekivano ako imamo na umu šta se sve dešava u svijetu”, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

59,104FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti