17.2 C
Tešanj
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

NOVO ZVANJE U JU SREDNJOJ TEHNIČKOJ ŠKOLI

Od septembra 2016.godine JU Srednja tehnička škola uz veliku podršku naših dugogodišnjih partnera JU Opća bolnica Tešanj i JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović – Izo” kreće u obrazovanje NOVOG ZVANJA u okviru Medicinske škole.
Naime, JU Srednja tehnička pored postojećih zvanja kao što su :
– Elektrotehničar energetike u Elektrotehničkoj školi
– Mašinski tehničar u Mašinskoj tehničkoj školi
– Ekonomski tehničar u Ekonomskoj školi
– Građevinski tehničar u Građevinskoj tehničkoj školi
i Medicinska sestra – tehničar u Medicinskoj školi
prateći zahtjeve tržišta rada, interesovanje učenika i roditelja u Medicinskoj školi, uvodi se i novo zvanje: LABORATORIJSKI TEHNIČAR.
Laboratorijski tehničar ne zahtijeva direktan rad sa pacijentom, osim kod uzimanja materijala za analizu. Rad laboratorijskog tehničara se svodi na rad u laboratoriji sa biološkim materijalom. Stalni kontakt sa biološkim materijalom zahtijeva spretnost, znanje i prije svega preciznost. Laboratorijski tehničari sprovode razne analize krvi, urina i drugog biološkog materijala, što pomaže ljekarima u otkrivanju i liječenju bolesti. U okviru školovanja učenici ovog smjera stiču neophodna teorijska znanja i stručnu osposobljenost za rad laboratorijskih tehničara u hematološkim, biohemijskim i mikrobiološkim laboratorijama, kao i u laboratorijama za transfuziju krvi. Sve ovo je dopunjeno i obukom za rukovanje savremenim dijagnostičkim i analitičkim aparatima i uređajima.
Sa završenom medicinskom školom, smjer laboratorijski tehničar učenici se mogu upisati na studije: medicine, farmacije, stomatologije, tehnološki fakultet, hemija, genetičko-inžinjerstvo i druge srodne fakultete…
JU Srednja tehnička škola će i u narednom periodu osluškivati i pratiti interesovanje učenika i roditelja kao i zahtjeve tržišta rada te se pravovremeno prilagođavati za izazove obrazovanja u budućnosti…

LABORATORIJSKI TEHNIČAR

Izvor: Srednja Tehnička Škola Tešanj

Povezane vijesti

Najnovije vijesti