20.8 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

Obilježen dan osoba sa invaliditetom u Tešnju

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, održana je centralna manifestacija općinske organizacije invalida rada Tešanj.

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobilizira podršku za dignitet, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Obilježavanjem ovog datuma se tako ne teži ka podizanju svijesti o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte političkog, ekonomskog i kulturnog života. Tema ovog dana je zasnovana na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, uspostavljenog od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, usvojenog od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1982. godine.

Kao što je bio slučaj predhodnih godina u povodu ovog dana, Udruženje građana invalida rada Tešanj je i ove godine trebalo ugostiti predstavnike općinskih organizacija, članica ZDK, ali se oni danas nisu pojavili iz opravdanih razloga. Prisutni su bili neki od predstavnika sindikata (Enker, Mann-Hummel, nisu bili predstavnici Pobjede, Prevent Fad-a), zatim Azra Muslija pomoćnica načelnika, Seid Brka knjigovođa Udruženja i dr.

Nakon uvodne riječi i dobrodošlice prisutnima koju je imao Senad Durkalić, obraćanje je imala i predsjednica Općinske organizacije invalida rada Tešanj, Hanka Krdžalić, koja se na samome početku osvrnula na samo osnivanje organizacije, zatim na konstantnu borbu za prava ove kategorije radnika, i na kraju čestitala 3. decembar te poželjela mnogo uspjeha u nadolazećim godinama.

Mirza Aljić/Radio ZOS

Povezane vijesti

Najnovije vijesti