16.2 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici

U proteklih nekoliko dana Muzej Tešanj je, kao i svake godine, dao svoj doprinos obilježavanju godišnjice najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, Genocida u Srebrenici. Odlučni smo da istrajemo u širenju istine o ovom strašnom zločinu, ali i svemu šta se dešavalo u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995.

JU Muzej Tešanj je 23. obljetnicu genocida u Srebrenici obilježio sa tri aktivnosti-događaja.

U petak, 6. jula, je tradicionalno istaknut baner dug 40 metara na tešanjskoj tvrđavi, sa posvetom i sjećanjem na Srebrenicu i porukom na engleskom jeziku „NE ZABORAVI SREBRENICU!“

Drugi događaj posvećen obilježavanju godišnjice genocida je bio koncert muzičara grada Zenice i hora „KASIOPEJA“, održan u Velikoj sali CKO Tešanj u ponedjeljak 9. jula sa početkom u 20.00 sati. Na koncertu simboličnog naziva „Sjećanja“, osim tradicionalne muzike našeg podneblja, pod dirigentskom palicom prof. Aldine Aganović izveden je i oratorij „Srebrenički inferno“, autora kompozitora Đele Jusića.

Treći događaj u organizaciji Muzeja je bila izložba „Ćilim sjećanja“. Ova izložba-instalacija je postavljena u utorak na Trgu Gazi Ferhad-bega u Tešnju, na otvorenom prostoru s ciljem da se privuče što veća pažnja stanovnika grada Tešnja, ali i mnogobrojnih turista koji u ljetnim mjesecima posjećuju naš grad. Na otvorenju izložbe učestvovale su aktivistice udruženja BOSFAM iz Tuzle, koje su istkale desetine tradicionalnih, bosanskih ćilima sa imenima žrtava genocida. Tačnije, članice BOSFAM-a i jesu većinom žene koje su u Genocidu izgubile skoro cijele porodice i koje se , kako same ističu, tkanjem ćilima bore da sačuvanju uspomenu na svoje najbliže i skrenu pažnju na dešavanja u Srebrenici i Istočnoj Bosni sredinom 1995. godine.

Koncert „Sjećanja“ i izložba „Ćilim sjećanja“ su dio ovogodišnje manifestacije „Ljeto u Tešnju“ i održani su pod pokroviteljstvom Općine Tešanj.

{gallery}srebrenica_2018{/gallery}

Izvor: Muzej Tešanj

Povezane vijesti

Najnovije vijesti