Obilježeno ribarsko područje na rijeci Usori

Obilježeno ribarsko područje na rijeci Usori

1151
0
PODIJELI

Predstavnici sportsko-ribolovnih društava “Bosna” iz Doboja u Republici Srpskoj i “Klen” iz Usore u Federaciji BiH obilježili su danas međusobnu granicu ribarskog područja na rijeci Usori koje je, kako navode iz ribolovnog društva “Kulina” iz Doboj Juga u FBiH, njima koncesijom dato na upravljanje.

Sekretar sportskog ribolovnog društva “Bosna” iz Doboja Zdravko Radić rekao je za Srnu da se radi o ribarskom području koje odgovara međuentitetskom razgraničenju, osporavajući navode ribolovaca iz “Kuline” da taj prostor pripada njima.

Radić navodi da ovom društvu na upravljanje pripada prostor od 400 metara uzvodno od ušća rijeke Usore u Bosnu, do takozvanog Marijinog vrela sa lijeve obale i “Ljubavnog puta” sa desne obale rijeke Usore koji, kako navodi, predstavlja i međuentitetsku liniju razdvajanja.

Prema njegovim riječima, do nesporazuma oko vlasništva nad upravljanjem spornim ribolovnim područjem je došlo 2014. godine, promjenom rukovodstva udruženja “Kulina” iz Doboj Juga.

On navodi da od tada članovi tog udruženja jednostrano uklanjaju postojeće i postavljaju svoje table o vlasništvu, uzurpirajući tako sve ribolovne zone na Usori, o čemu su obaviještene sve nadležne lokalne i republičke institucije Republike Srpske, te Centar javne bezbjednosti Doboj.

Do većih sukoba, izuzev verbalnih prijetnji i vrijeđanja, te uništavanja znakova do sada nije dolazilo, a protiv odgovornih lica podnesene su i krivične prijave, navodi Radić.

Predsjednik sportsko-ribolovnog društva “Klen” iz Usore Jure Rajkovača ističe da su danas postavili svoju tablu o upravljanju nad dijelom Usore koja se pruža uzvodno od takozvane “brane” na prostoru Marijinog vrela, u prethodnom dogovoru sa predsjednikom ribolovnog društva “Bosna” Darkom Mitrovićem.

On navodi da ova dva udruženja nisu htjela ući u konflikt sa ribolovcima iz “Kuline”, a o validnosti navodne koncesije nad čitavim dijelom Usore, kako navodi, utvrdiće nadležne institucije.

Sekretar Udruženja građana sportskih ribolovaca “Kulina” Doboj Jug Damir Muminović navodi da je ovo udruženje kupilo i ostvarilo pravu na koncesiju od strane resornog ministarstva Zeničko-dobojskog kantona, o čemu posjeduju odgovarajuću dokumentaciju.

Prema navodnoj koncesiji, Muminović ističe da ovo udruženje upravlja spornim dijelom rijeke Usore, kao i dijelom rijeke Bosne u dužini od 250 metara nizvodno od ušća sa Usorom, koje teritorijalno pripada Republici Srpskoj.

On ne zna zašto udruženja “Bosna” i “Klen” usporavaju koncesioni ugovor i kao važećim insistiraju na međuentitetskom razgraničenju.

“Mi ćemo sada obavijestiti Agenciju za istrage i zaštitu BiH i sve, pa ćemo vidjeti šta – ako kažu svi da su oni u pravu, onda su u pravu i nema šta”, rekao je Muminović, reagujući na uklanjanje njihovih i postavljanje novih tabli.

Predsjednik sportsko-ribolovnog društva “Klen” Usora Jure Rajkovača pojašnjava da se na spornom području nalazi bogata koncentracija ribe, od škobalja, mrene, soma, štuke, te drugih vrsta.

NEMA KOMENTARA