21.4 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Obraćanje načelnika povodom ekološkog incidenta na rijeci Usori

Jutros je na vodotoku rijeke Usore u Kaloševiću uočen ekološki incident (katastrofa) izazvana izlivanjem određenih hemikalija u Tesliću.

Prvu dojavu sam dobio od Besima Sejdića (UG Blinker) i na njegov poziv na teren je upućen općinski inspektor. Nakon nekog vremena otišao sam na lice mjesta. Stanje je zaista bilo užasno. Usora je bila tamna i imala jak miris, sva uginula riba je plutala po povšini. Ribolovci, mještani, svi prisutni su bili nervozni i razočarani.
Općinske službe i ja kao Načelnik smo uradili što smo u tom trenutku mogli:
• Pozvali smo Komunalno preduzeće Rad (radi uzimanja uzorka vode za analizu i otkrivanje uzroka trovanja robe),
• Pozvali smo Kantonalnog i Federalnog inspektora. Kantonalni je izašao na lice mjesta, dolazak federalnog je najavljen u roku od dva dana.
• Pozvali smo Agenciju slivovi rijeke Save, koja ima i direktne nadležnosti nad upravljanjem rijekom Usorom. Nakon razgovora sa direktorom i šeficom laboratorije, odmah im je upućen uzorak vode na analizu. Mogu reći da su bili potpuno profesionalni i susretljivi.
• Civilna zaštita je sagledala trenutne okolnosti, uputila javno saopćenje za građanstvo da ne koristi vodu iz Usore za pranje, te usmjerila Komunalno preduzeće na pojačanu kontrolu kvaliteta vode sa izvorišta u blizini Usore.
• Telefonski sam razgovarao sa Načelnikom opštine Teslić (Milan Miličević), koji mi je potvrdio da je Usora i kod njih u sličnom stanju i da je došlo do pomora ribe, te da su njihove općinske inspekcije na terenu i da su uzeli uzorke vode za analizu.

 

Nažalost, bavili smo se posljedicama ljudskog nemara koji ima užasne posljedice po okolinu.
Općina Tešanj će tražiti poduzimanje zakonskih mjera prema počiniteljima.

 

Povezani članci:

Opet ekološka katastrofa na rijeci Usori

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti