-1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 30 Januara, 2023
spot_img

Očitovanje SRD Jelah povodom novog “farbanja” rijeke Usore

“Farbanje” Dević tekstila doo se nastavlja! Ne vide se direktne stetne posljedice na riblji fond ali šta je sa indirektnim štetnim uticajima na floru i faunu rijeke Usore? Kakve su posljedice na vodosnabdjevanje? I uopšte, je li ovo ekološki prihvatljiva aktivnost pa da s tog aspekta sve prođe bez sankcija!?
Da li je dovoljno opravdanje za Dević tekstil doo to što zapošljava stotinjak radnika (u tekstilnom sektoru) pa da se “farbanje” Usore predstavi kao društveno opravdano, te da se istom privrednom subjektu (upravo iz tih razloga) svake godine produžava dozvola za rad – odnosno prolongira ugradnja zakonski propisanih filtera s ciljem zaštite životne okoline! Nadležnost za izdavanje dozvola pripada opštini Teslić i inspektoratu Republike Srpske u Banja Luci!
Upravo iz tih činjeničnih razloga, granično područje RS i FBiH, smatramo da je krajnje vrijeme poduzimanja zajedničkih aktivnosti općina Tešanj, Usora i Doboj Jug – i to kroz rad nadležnih inspekcijskih službi, zatim uključiti štabove CZ, komisija OV-a za ekologiju, komisije za ekologiju i zaštitu i unapređenje ribljeg fonda u okviru ribolovnih društava Blinker, Jelah Tešanj, Usora i Kulina… Svi nabrojani imaju odgovornost zaštite zdravlja građana i prirodne okoline od štetnih utjecaja bilo koje vrste i bilo ko da je u pitanju!
Ako neko misli da je današnje “bojenje” Usore zadnje i da se to neće više događati – VARA SE!
UO SRD Jelah Tešanj će na svojoj hitnoj sjednici razmatrati organizovanje sastanka nabrojanih zainteresovanih strana kako bismo zajedničkim naporom stvorili pretpostavke za zaštitu interesa svih građana općina Tešanj, Usora i Doboj Jug.

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,411FansLike
289FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti