13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Od pada cijena goriva, osim vozača, niko neće imati koristi: Potrošačka korpa svaki mjesec skuplja

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za juli iznosi 2.668,32 KM i za 28,11 KM je skuplja u odnosu na juni.

Nema koristi

Zbog sve većeg nerazmjera između prihoda i troškova života građani BiH sa svojim prosječenim primanjima ne mogu preživjeti od prvog do prvog.

Ekonomski analitičar Igor Gavran kazao je za „Avaz“ da je stanje katastrofalno i da je potrošačka korpa najbolji pokazatelj toga.

– Cijene goriva su jedino što je osjetno smanjeno, ali i to se, naravno, još ne može odraziti na potrošačku korpu. Gorivo je važno za sve građane jedino ako se odrazi na cijene drugih proizvoda i usluga, ako oni ne pojeftinjuju, od pada cijena goriva drugi neće imati koristi, osim onih koji direktno plaćaju to gorivo – kazao je Gavran.

Navodi kako neki proizvodi jesu pojeftinili, poput ulja, koje je najdrastičnije bilo poskupjelo u prethodnom periodu.

– Pojeftinili su oni proizvodi koji su praktično neodrživo poskupjeli. Kada je riječ, recimo, o ulju, građani su napravili zalihe i onda je, logično, pala potražnja i nije sigurno da li je to pošteno pojeftinjenje zbog manjih troškova ili su bili prinuđeni zbog pada potražnje da se vrate prema nekoj prihvatljivijoj granici, ali to je još daleko iznad – istakao je Gavran.

Pad ponude

Što se tiče ranijih uzroka inflacije, ne bi trebalo doći do novih poskupljenja. Međutim, dodaje da su poljoprivrednici u pravu kada najavljuju poskupljenja.

– Svi smo svjedoci da sezona u klimatskom smislu jeste nepovoljna, gledali smo prizore kukuruzišta i žitnih polja potpuno spržene suncem i nedostatak vode, tako da u tom smislu može doći do pada ponude, lošije žetve i prinosa, a samim time, čim je robe manje, cijene budu više – zaključio je Gavran.

Predizborne mjere

Vlast ne čini ništa da olakša građanima svakodnevicu. Nikakvih konkretnih mjera nema koje bi se dugoročno povoljno odrazile na kvalitet života.

– Ove privremene mjere kad Vlada daje neku sadaku određenim kategorijama građana su isključivo predizborne i onda će poslije izbora pritisak na građane biti još veći – istakao je Gavran.

Izvor: Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti