20.1 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Odgovor Upravnog odbora FK „Borac“ povodom današnjeg otkazivanja utakmice

U povodu neodigravanja prvenstvene nogometne utakmice XVI kola Druge lige Federacije BiH, grupa „Centar“, koja se trebala odigrati u Jelahu između domaćeg FK „Borac“ Jelah i ekipe NK „Mladost“ iz Župče, Upravni odbor FK „Borac“ iz Jelaha obavještava javnost o slijedećem:

Delegat pomenute utakmice nije dozvolio odigravanje iste iz razloga što FK „Borac“ iz Jelaha nije izmirio obaveze po osnovu izrečenih disciplinskih kazni, koje je u jesenjem dijelu izrekao Diciplinski sudija Druge lige FBiH.
Po odluci Disciplinskog sudije Druge lige Federacije BiH, grupa „Centar“ broj: 220-7/16 od 03.03.2016.godine svi klubovi Druge lige federacije BiH, grupa „Centar“ su bili obavezni do 11.03.2016.godine izmiriti obaveze po osnovu kotizacije i novčanih kazni, što većina klubova nije učinila, pa samim tim nisu ni imali pravo igranja utakmica XVI kola.

Naime, FK „Borac“ iz Jelaha i još nekoliko klubova Druge lige Federacije BiH, grupa „Centar“ žalilo se na izrečene novčane kazne Diciplinskog sudije, koji je selektivno, tendeciozno i diskriminirajuće kažnjavao pojedine klubove za propuste u organizaciji utakmica. Indikativno je da su svi klubovi koji su kažnjeni iz Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona, dok su klubovi iz Sarajevskog i Goraždanskog kantona kaženji samo opomenom, za iste prekršaje u organizaciji utakmice.
Disciplinski sudija je prilikom izricanja disciplinskih mjera većini klubova prije izricanja novčanih kazni uputio pismenu opomenu, dok to nije uradio jedino prema FK „Borac“ iz Jelaha i NK „Natron“ iz Maglaja, kojima je odmah izrekao finansijske kazne.
U dva navrata klubovi sa područija NS Ze-Do kantona su tražili sastanak sa rukovodstvom saveza u cilju rješavanja ovog problema, ali nisu naišli na razumjevanje. Zadnji puta na sve ove propuste rukovodstvo FK „Borac“ iz Jelaha je istaklo na zajedničkom sastanku klubova Druge lige Federacije BiH koji se održao u četvrtak: 10.03.2016.godine.
Kao primjer nedoslijednosti Disciplinskog sudije ističemo primjer kada je kaznio naš klub za kašnjenje na utakmicu u Župču te izrekao kaznu našem klubu u iznosu od 280,00 KM. Međutim, prava istina je da je naš klub došao prije domaćina na utakmicu, što je potvrdio i predstavnik domaćeg kluba, koji je za isti prekršaj kažnjen opomenom.
Drugi primjer je kažnjavanje našeg kluba po osnovu što na klupi nije bilo trenera,a prava istina je da naš klub ima pet licenciranih trenera (najviše u ligi), dok za isti prekršaj drugi klubovi su opet kažnjeni opomenom.
Naš klub je kašnjen i za kašnjenje na brifing u iznosu od 350,00 KM, dok je FK „Mladost“ Župča i neki drugi klubovi po istom osnovu ponovo dobili samo opomene.
Zbog svega naprijed navedenog Upravni odbor FK „Borac“ iz Jelaha je na sjednici održanoj 11.03.2016.godine jednoglasno donio odluku da neće izvršiti plačanje izrečenih kazni Disciplinskog sudije, dok rukovodstvo NS Federacije BiH ne zauzem stav po osnovu dopisa nekoliko klubova koji su se žalili na odluke Disciplinog sudije.

Fudbalski klub „Borac“ iz Jelaha koji ima preko 200 aktivnih fudbalera u šest takmičarskih selekcija i školu fudbala sa preko 100 polaznika i koji nema nikakvih finansijskih obaveza niti dugovanja prema Nogometnom Savezu Federacije BiH i NS Ze-Do Kantona ni po kakvom osnovu, nije zaslužio ovakav diskriminirajući odnos, posebno što je i po izjavama samih čelnika NS Federacije BiH i NS Ze-Do kantona, fudbalski klub „Borac“ iz Jelaha jedan od najorganizovanijih klubova u Federaciji BiH.

Ovim putem se Upravni odbor FK „Borac“ iz Jelaha izvinjava svim navijačima našeg kluba na neodigravanju ove utakmice, ali nam je cilj da pokušamo zaštiti naš klub od nepravdi i diskriminacije pojedinih ljudi koji vode takmičenje Druge lige Federacije BiH, grupa „Centar“, i birokratije u NS-u koji nemaju veze sa realnošću i finansijskim stanjem u klubovima, te svakodnevno nameću nove obaveze, ne uzimajući u obzir da se ipak radi o amaterskim klubovima.

Pozivamo i druge klubove i javnost da daju podršku našem klubu u nastojanjima da se poboljša stanje u fudbalu i da se konačno rasčisti sa ljudima koji nemaju veze sa sporttom, već su tu zbog svojih ličnih interesa.

FK „Borac“ će svoja prava tražiti svim sredstvima, u okviru NS BiH, pa ako bude trebalo i redovnim sudskim putem, a tokom i narednih dana bit će održana i Vanredna Skupština FK „Borac“ iz Jelaha, o kojoj će javnost blagovremeno biti obavještena.

Sportski pozdrav !

UPRAVNI ODBOR FK „BORAC“ JELAH

Povezane vijesti

Najnovije vijesti