17.2 C
Tešanj
Nedjelja, 4 Juna, 2023

Održan prosvjedni skup “Stop uništavanju naših rijeka”

Na gradskom trgu u Tesliću, u organizaciji SRD “Usora” Teslić danas su održani prosvjedi povodom nedavne ekološke katastrofe na rijeci Usori pod nazivom “Stop uništavanju naših rijeka”.

Prosvjednom skupu su, osim ribara građana Teslića, prisustvovali i njihove kolege iz Kaloševića i Jelaha kao i načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

– Mi ribari smo izgleda ostali jedini koji zapažamo da naše rijeke i biljni i životinjski svijet nestaju i polako umiru, rekao je Dušan Jotanović, predsjednik SRD “Usora” u proglasu prisutnim. – Naše rijeke su na pojedinim dijelovima toliko zagađene jer su hemijska, drvna i tekstilna industrija svoje otpadne vode bez prečistača usmjerile direktno u njih a da ne pominjemo gotovo svakodnevne kvarove i greške. Osim toga, korita rijeka su toliko opterećena nekontrolisanom eksploatacijom šljunka da to više ne mogu da podnesu. Pozivi građana, ribara kao i ribara Kaloševića i Jelaha sa pitanjima zbog čega je rijeka mutna i crna iako kiša ne pada, daju nam za pravo da iskažemo svoje nezadovoljstvo i zabrinutost. Industrija mora da radi ali se moraju poštovati i zakonski propisi. Očekujemo da načelnik opštine Teslić, kao najodgovorniji, pokrene sve potrebne mehanizme na zaštiti naših rijeka, počevši od opštinskih pa do državnih.

– Ono što se dogodilo zahtjeva i brojniji i veći protest danas, rekao je Milan Miličević,načelnik opštine Teslić. Siguran sam da ovo danas podržavaju svi građani. Još očekujemo rezultate hemijske analize iz Banja Luke i Sarajeva koji će nam ukazati na počinioca. Održali smo sastanak sa potencijalnim zagađivačima sa ovih prostora. Obećali su nam da će prisustvovati današnjem skupu ali ih ne primjećujem. Također, u narednom periodu su obećali i tješnju i korektniju saradnju sa nama kako bi se izbjegle ovakve i slične situacije. Dosad nije postojalo dežurstvo ili pripravnost laboratorijskih službi na Institutu za javno zdravstvo u Banjaluci a uspjeli smo da to ubuduće obezbijedimo.

– Želimo da se zagađenja konačno spriječe. I građani i ribolovci su jednodušni u tome. Došlo je vrijeme da konačno dignemo svoj glas, rekao je Miloš Miladić, ribočuvar na rijeci Usori.

– Nadam se da će biti odjeka od ovoga i da će ovo biti početak samo nečega većeg i da će industrijski pogoni ovdje konačno ugraditi prečistače. Zagađenje od prije neki dan je i više nego katastrofalno, rekla je Mirela Mageljas, jedna od prosvjednica.

Protest je nakon obraćanja nastavljen protestnom šetnjom na potezu od pogona “Destilacije” A.D. Teslić cijelom dužinom industrijske zone.

U jučerašnjoj emisiji na Antena Radiju i Radio Tešnju, direktor JKP “Rad” Tešanj Izudin Alić je saopštio da su nalazi vode svih sistema zasad dobri ali da se očekuju i detaljniji nalazi iz Sarajeva koji bi trebali dati detaljnije informacije o trenutnom sastavu vode. Načelnik općine Tešanj. Suad Huskić je u istoj emisiji naglasio da su sve nadležne općinske službe maksimalno angažovane na slučaju, razgovarao je sa načelnicima susjednih općina Usora i Doboj Jug i da će se, u svakom slučaju, nakon dobijenih rezultata hemijske analize, ići na krivičnu tužbu prema počiniocu.

 

Antena Radio/Jelah.info

{gallery stories/galerije/prosvjedni}

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

59,108FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti