15.2 C
Tešanj
Srijeda, 27 Septembra, 2023

Održan protestni skup ISTINA O OBRANI

Udruzenja boraca Armije RBiH, iz ZO OG 7JUG odbrambeno-oslobodilackog rata 1992.-95. godine, danas su u Tešnju, ispred “Spomen-obiljezja” stradalim tokom agresije na BiH, odrzali protestni skup pod nazivom ISTINA O ODBRANI 1992.-95..

Skup je organizovan da bi se domacoj i medjunarodnoj javnosti ukazalo na neprekidna i nepravedna nastojanja pojedinaca iz BiH, kao i nekih iz medjunarodne zajednice, da pojedince i sve one koji su branili slobodu u BiH predstave u istom kontekstu sa agresorom, pa se tako oni koji su branili svoje domove i svoju zemlju zele izjednaciti sa onima koji su vrsili agresiju i napadali nevine i nenaoruzane civile, praveci nezapamcene zlocine u Europi nakon II Svjetskog rata.

 Nakon intoniranja Himne BiH, polaganja cvijeca na “Spomen obiljezje” i odavanja pocasti procitana je Rezolucija donesena na sjednici OV od 30.01.2013. god. sa slijedecim sadrzajem:

-Povodom povremenih medijskih istupa pojedinaca u vezi sa periodom odbrane 1992-1995. godine, Općinsko vijeće Tešanj d o n o s i R E Z OL U C I J U o odbrani u periodu 1992-1995. godine Općina Tešanj je u prvoj polovini 1992. godine prihvatila oko 25.000 osoba prognanih iz Dervente, Doboja, Teslića i sjeveroistočne Bosne.

Protjerani su od strane sljedbenika Radovana Karadžića samo zbog toga što nisu bili Srbi.

Svi preživjeli iz tog perioda ovo dobro znaju. Potom je, zajedno sa općinom Maglaj i teritorijom sadašnjih općina Doboj-Jug i Usora, uspostavljena odbrana od progona sa područja općine Tešanj. Cijeli ovaj prostor tokom perioda 1992-1995. godine bio je izložen kontinuiranim agresivnim napadima koji su imali za cilj okupaciju teritorije, rušenje ustavnog poretka zemlje, ubistva i progon stanovništva. Napadi su neprestano bili praćeni granatiranjem, raketiranjem i avionskim bombardovanjem civilnog stanovništva.

Uz to, nepunu godinu bili smo u potpunoj neprijateljskoj oružanoj opsadi – kada su i agresivni ataci na linije odbrane i na civilno stanovništvo bili do maksimuma pojačani. U takvim okolnostima, koje su sa fizičkog i psihičkog stanovišta bile na granici ljudske izdrživosti, civilno rukovodstvo, vojne komande i sigurnosne službe štitile su cjelokupno stanovništvo i sankcionirale svaku pojavu pojedinačnih osveta.

To potvrđuje i činjenica da su u organima i institucijama lokalne uprave, u redovima Armije RBiH i u Centru službi bezbijednosti od početka do kraja agresije, pored Bošnjaka, bili i pripadnici drugih naroda, Srbi i Hrvati. Jedinice Armije RBiH i 110. brigade HVO zajedno su branile ovaj prostor.

Općina Tešanj podržava rad državnih institucija na otkrivanju i privođenju ratnih zločinaca. Pozivamo nadležne institucije da poduzmu aktivnosti kako bi konačno bili identifikovani i adekvatno procesuirani oni koji su odgovorni za avio-granatiranje civila na Tešanjci u kojem je poginulo sedmero djece i dvije stare osobe, zatim civila koji su usmrćeni dok su obavljali žetvu, civila koji su stradali od 44 rakete zemlja-zemlja, civila koji su stradali od kasetnih bombi…

Spisak ratnih zločina počinjenih nad civilima sa naše teritorije veoma je dug. Mi smo ponosni na našu odbranu u svakom njenom aspektu, i duboko smo zabrinuti zato što neko radi na tome da se ta odbrana kompromitira i ocrni. Općina Tešanj osuđuje svako djelovanje onih kojima je cilj da se žrtva izjednači sa zločincem, da se agresor izjednači sa onima koji su branili svoju domovinu, svoj život i čast.

PRESJEDAVAJUĆI OV-a Fuad Šišić.-

I na danasnjem skupu u Tešnju još jednom se dostojanstveno pokazalo i odaslala se poruka svima u BiH i svijetu da je BiH napadnuta, kao i ovaj kraj Tesanjski, da agresor nije birao sredstva i nacine kako bi unistio sve one koji su branili svoje dostojanstvo i da to oni koji vole BiH nece nikada i nikome dozvoliti, te da se prestane sa montiranjem zlocina onima koji ih nisu cinili i da se prestane sa optuzbama protiv pojedinaca koji su u to vrijeme vodili odbranu i spasavali ljude od potpunog istrebljenja i unistenja svega sto je bilo na ovim prostorima.

Antena-Radio.ba/Jelah.info

FOTO: Antena Radio

{gallery stories/galerije/protest}

Povezane vijesti

Najnovije vijesti