26.9 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Održana prva radionica u okviru projekta DANOVA NEXT

DANOVA NEXT predstavlja nastavak projekta DANOVA, koji je uspješno realizovan u sklopu programa INTERREG DUNAV 2014-2020

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo su održali radionicu u okviru projekta Danova Next za poboljšanje pristupa gluhim i nagluhim osobama i svim drugim osobama sa invaliditetom.

Projektom DANOVA NEXT definirana su tri specifična cilja:

  • razvijanje strateškog okvira za pristupačan prijevoz u Dunavskoj regiji,
  • stvaranje pametne transportne mreže za PRM podatke o digitalnoj dostupnosti,
  • testiranje inovativnih usluga za povećanje razine pristupačnosti transportnih čvorišta u Dunavskoj regiji.

Ukupni budžet Međunarodnog aerodroma Sarajevo je 165.000 EUR-a.

U okviru projekta Međunarodni aerodrom Sarajevo planira da nabavi softver namjenjen za vođenje evidencije putnika sa smanjenom pokretljivošću, PRM oprema namjenjena nosiljka za prenos putnika sa smanjenom pokretljivošću te modernizacija cjelokupnog procesa opsluge – PRM putnika.

Radionici su prisustvovali predstavnici Javne ustanove Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, Savez udruženja gluhih i nagluhih FBiH, predstavnici kompanije Centrotrans, predstavnici BHDCA , kao i predstavnici medija.

O poteškoćama sa kojima se susreću gluhe i nagluhe osobe govorili su predsjednik Saveza udruženja gluhih i nagluhih gosp. Sulejman Čaković, kao i gđa Melita Ćano Kričančić iz JU CSGR, koji su ujedno izrazili veliko zadovoljstvo zbog početka projekta koji stavlja u fokus potrebe osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Berin Riđanović, vođa projekta Danova Next, predstavio je prisutnima ciljeve i planove projekta a Goran Cico, šef službe prihvata i otpreme putnika, prezentovao je na koji način se vrši opsluga specijalnih kategorija putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Implementacija Danova next projekta za gluhe, nagluhe i osobe sa invaliditetom na Međunarodnom aerodromu Sarajevo treba biti okončana do juna 2026. godine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti