5.3 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Održana prva sjednica odbora za konkurentnost u metalopreradi

Razvojne agencije TRA i RAŽ uz podršku GIZ Prolocal programa bile su domaćini na prvoj sjednici Odbora za konkurentnost u metalopreradi održanoj u Zenici. Moderator radionice je bio g.Zdravko Miovčić, konsultant GIZ-a, a direktori TRA Doc.dr.Ismar Alagić i direktorica RAŽ-a gđa. Branka Janko predstavili su aktivnosti koje su prethodile konstituisanju Odbora i očekivanjima za naredni period. Sastanku je prisustvovalo 29 učesnika među kojima su bili ministar privrede Ze-Do kantona, dekan Mašinskog fakulteta u Zenici; direktor Instituta Kemal Kapetanović, predstavnici ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH; Federalnog ministarstva razvoja, preduzetništva i obrta; kantonalnog ministarstva finansija, kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta; FIPA, PK Ze-Do kantona, Kantonalne službe za zapošljavanje i renomiranih metaloprerađivačkih firmi iz općina Tešanj i Žepče. Kroz rad u grupama učesnici sastanka su ponudili prijedloge intervencija u slijedeća tri područja:
-Pristup tržištu, izvoz i marketing;
-Proizvodi, tehnologije i investicije;
-Vještine, menadžeri i majstori.
Prema riječima Doc.dr.Ismar Alagić. Direktora TRA Agencije za razvoj općine Tešanj na sastanku je iskazan visok stepen saglasnosti i podrške za predloženi okvirni plan poboljšanja konkurentnosti sektora metaloprerade i jasna podrška predstavnika privatnog sektora radu razvojnih agencija u Tešnju i Žepču. Posebno bih se zahvalio predstavnicima firmi FAD Prevent, Enker, Zupčanik i Junior Eko-termik čiji su predstavnici prisustvovali sastanku, kao i predstavnicima firmi Mann Hummel, Medena Commerce, BME i Saracevic koji su najavili podršku u narednom periodu radu Odbora.
Naredni sasta nak Odbora za konkurentnost u metalopreradi BEAR područja planiran je u drugoj polovini juna 2015. godine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti