13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

Oduzeto 18 tona krijumčarenog krompira: Prijavili da prevoze luk

U Carinskoj ispostavi Šamac uvoznik je prijavio za uvozno carinjenje pošiljku crvenog luka u količini 23.000 kg. Tokom pregleda priložene dokumentacije izražena je sumnja u vrstu i količinu robe, te je pristupljeno detaljnom pregledu pošiljke, nakon čega je utvrđeno da se pored redovno prijavljene robe u kamionu nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija.

“Neprijavljena roba je bila sakrivena na način da je na 4 zadnje palete bio natovaren crveni luk, a u ostatku pošiljke, u dubini tovarnog prostora do kojeg nije moguće pristupiti bez detaljnog istovara, pronađeno je 18 paleta konzumnog krumpira ukupne težine 18.000 kg. Pretpostavlja se da je zamjena robe izvršena iz razloga što se prilikom uvoza krumpira iz zemalja EU u BIH plaća dodatna taksa u iznosu 0,10 KM po kilogramu, koja se prilikom uvoza crvenog luka ne naplaćuje”, saopćeno je iz UIO BiH.

Lice koje je počinilo ovaj carinski prekršaj je prihvatio odgovornost, izdan je prekršajni nalog, a roba je trajno oduzeta i biće prodana na javnoj aukciji organizovanoj u UIO, prenosi Source.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti