22.7 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Oglasio se i Novalić, evo kome želi da se poveća plaća: “Umjesto 600 dati im 1261 KM”

Fadil Novalić, bivši federalni premijer a sada zastupnik u Parlamentu FBiH, obratio se danas javnosti poručivši da je uputio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o roditeljima njegovateljima, naglasivši da bi se plata jednog roditelja povećala na prosječnu u FBiH, a to je 1261 KM.

“Majke i očevi koji imaju dijete sa posebnim potrebama koje ne može samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti zaslužuju veću pomoć društva i vlasti. Kao što znate, moja Vlada je predložila, a parlament je usvojio Zakon o roditeljima njegovateljima gdje se jedan od roditelja tretira uposlenim sa svim pravima koja iz zaposlenja proizilaze – plata, penziono i zdravstveno osiguranje, sa primanjem neto minimalne plate”, poručuje.

Kako dalje tvrdi, ovim se prijedlogom ta plata povećava na prosječnu platu u Federaciji – danas je to 1261KM.

“Roditelji njegovatelji su krucijalan dio našeg društva, obavljaju najteži posao i moramo učiniti sve što je u našoj moći da im taj posao olakšamo”, napisao je.

Spominjao je i Zakon o doprinosima FBiH, koji je već u proceduri i koji predviđa smanjenje obaveza na platu radnika i to sa 41,5 na 28 posto poreza na bruto platu.

“Ovo je naročito bitno za povećanje plata radnika u realnom sektoru jer smo svjedoci odlaska istih u inostranstvo. Ovim zakonom bi se država odricala značajnog dijela prihoda u korist radnika, a da fondovima – zdravstvenim, penzionim i fondu za zapošljavanje, ne bi bili umanjeni prihodi”, poručio je Novalić putem Facebooka.

Izvor: fokus.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti