17.2 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Ogroman priliv Covid pacijenata u Opću bolnicu, hitno potrebno osoblje i respiratori

Jučer i danas naglo se povećao priliv Covid pacijenata u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu. U ovoj zdravstvenoj ustanovi prijemno trijažna ambulanta je prepuna kao i Covid odjel gdje je počelo smještanje pacijenata u hodnik.

Iz Opće bolnice upućuju apel građanima da najozbiljnije shvate novonastalu situaciju i da se strogo pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera. Od nadležnih traže da se hitno ispune raniji zahtjevi koje je uputio resornom ministarstvu Krizni štab Opće bolnice vezano za prijem osoblja i nabavku opreme za potrebe četvrtog vala pandemije.

“Danas smo imali 60 pregleda i sedam prijema na Covid odjeljenju. Ovo nas iscrpljuje jer smo slabi sa kadrom i teško to sve stižemo. Kod nas dolaze sa uputnicama za testiranje, dolaze testirani i pozitivni i negativni, a mi nismo tu za testiranje, nego za prijem onih koji su prošli trijažu”, pojasnio nam je šef Infektivnog odjeljenja Opće bolnice dr. Ednan Drljavić.

“Potreban nam je kadar i oprema, Porastao je broj prijema, pogotovo ovog prvog dana vikenda, a očekuje se i drugog. Moramo se opremiti i proširivati kapacitete, prije svega potrebno nam je tehničko i stručno osoblje, kao i kvalitetni respiratotri. Narednih nekoliko dana je ključno za restrukturiranje kako bismo mogli adekvatno odgovoriti na četvrti val pandemije”, pojašnjava Drljević.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti