0.3 C
Tešanj
Nedjelja, 29 Januara, 2023
spot_img

Okupile se bosanske pletilje: FORMIRALE VLASTITU MODNU LINIJU “KIO” (Video)

Udruženje pletilja Udružene i ove godine organiziralo je, sada već tradicionalnu, Pletačku zabavu (Knitting party).. U atriju hotela Evropa, na ovoj dvodnevnoj zabavi su se okupile vrijedne pletilje iz Jablanica, Konjica, Vranduka i Kaknja, te iz Olova, Rudog i Kalinovika.

Organizirana je i prodajna izložba pletenine od vune, alpake, kašmira, lame, odjevnih predmeta koje su Udružene radile za svjetske modne kuće, a posjetioci su po povoljnim cijenama mogli kupiti njihove proizvode, meke, tople i vunene.

Više od 1.000 žena obučeno je i zaposleno u proteklih deset godina, od 2012. kada su osnovane Udružene koje su omogućile da žene i djevojke iz cijele Bosne i Hercegovine hobi pretvore u posao i osiguraju za sebe i svoje porodice redovne prihode i ekonomsku nezavisnost, ali I da se njeguje bosanska tradicija pletenja..

Kvaliteta izrade, profesionalnost i posvećenost učinili su da se klijenti iz Evrope, Azije, Amerike i Australije opredijele za Udružene, modne kuće poput Agnes B, Allude, Maiami, Muhlbauer, In Wear, Jean Patou samo su neki od brendova iz Francuske, Njemačke, Španije, Belgije, Austrije, Danske, Holandije, Japana i Sjedinjenih Država sa kojima su sarađivale pletilje iz naše zemlje.

U proteklim godinama više od 300.000 odjevnih predmeta ručno su isplele Udružene u pletačkim centrima u Sarajevu, Kaknju, Vranduku, Olovu, Rudom, Sokocu, Kalinoviku, Jablanici i Konjicu, a Udružene su sarađivale i sa ženama iz Srebrenice, Visokog, Breze i Vareša.

Deset godina od osnivanja, Udružene imaju 12 stalno zaposlenih žena i 300 aktivnih pletilja. Iza njih je 300 različitih kurseva i edukacija organiziranih širom zemlje.

Proizvodi Uduženih našli su se i na sajmovima mode u Parizu i Tokiju, a više od 95 posto njihove proizvodnje namijenjeno je izvozu. Za 10 godina utrošile su oko 10 tona prediva, pokrenule su i vlastitu modnu liniju Kio, a modele Udruženih nosili su i Angelina Jolie, Heidi Klum i Lenny Kravitz.

Pletenje ne samo da predstavlja koristan ručni rad, već može biti izvrsna razbibriga i lijek protiv stresa, a sve je popularnija, ne samo u Evropi, nego i u Bosni i Hercegovini. (Naj portal)

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,401FansLike
288FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti