18.3 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Omladinka godine: Tešanjka Amina Elezović na finskim naslovnicama

Amina Elezović (17), učenica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koja sa porodicom već nekoliko godina živi u Finskoj, pojavila se na naslovnicama finskih novina nakon što je izabrana za “Omladinca 2014. godine Općine Malax”.

Ova mlada djevojka rođena u Tešnju pojavila se na naslovnici finskog lista “Vasabladet” koji je pisao u uspjesima mlade Bosanke koja je i jedna od najmlađih političarki u Finskoj.
Elezović je za AA istakla kako je vrlo obradovana što je izabrana za “Omladinca 2014. godine Općine Malax”.

“Stvarno mi je drago što sam dobila ovu nagradu jer je uvijek lijepo kada neko cijeni tvoj rad i trud. Ovo će mi biti podsticaj za daljnji rad. Već sada vodimo razgovore o kandidovanju za lokalne izbore. A krajem oktobra ću u Evropskom omladinskom parlamentu predstaviti mjesto u kojem živim s porodicom”, rekla je Elezović.

Čelnici Općine Malax, koja se nalazi u regiji Ostrobothnia, u zapadnom dijelu Finske, na ovaj način su izrazili zahvalnost mladoj Bosanki zbog angažmana u političkom i javnom životu općine kao i na promociji općine u Evropi i svijetu. Elezović je nagradu zvanično preuzela na svečanoj ceremoniji u novembru ove godine u Finskoj.

Elezović je jedna od najmlađih osoba u toj razvijenoj skandinavskoj zemlji koja se aktivno bavi politikom. Ova 16-godišnja učenica, rođena u Tešnju, ranije je u razgovoru za Anadolu Agency kazala kako je “politika interesuje, jer je to dobar način da pomogne i učestvuje u rješavanju problema u društvu i državi”.

Već tri godine nalazi se u odboru Finland Svenska Skolungdomsforbund, organizaciji za prava učenika u obrazovnom sistemu u Finskoj, gdje se zalaže za prava doseljenika u obrazovanju. Osim toga, članica je i omladinskog odbora u Malaxu u Finskoj. Aktivna je i u omladinskom krilu Svensk Ungdom (SU), koje djeluje u okviru Švedske narodne stranke (SFP) u Finskoj.

Često putuje na međunarodne konferencije, seminare i političke skupove u svijetu, a početkom 2014. godine je, zajedno s grupom mladih političara iz Finske, predstavljala tu zemlju u Evropskom parlamentu. Bila je i jedna od učesnica European Youth Eventa (EYE), koji je u maju 2014. godine organizovala Evropska unija u Briselu.

Dvije godine je učestvovala u političkoj školi koju je organizovala organizacija Finland Svenska Skolungdomsforbund. Dva puta je s grupom mladih političara bila u posjeti parlamentu Finske, gdje je, između ostalog, imala priliku upoznati i razgovarati s ministrom odbrane Finske.

Jedna od velikih želja ove, već sada, društveno i politički vrlo aktivne tinejdžerke je da postane ambasadorica BiH u Finskoj te da pomogne napretku i razvoju svoje domovine BiH.

Nakon srednje škole namjerava upisati Fakultet političkih nauka ili međunarodnih odnosa, kako bi se, kako ističe, dodatno usavršila i pripremila za političku karijeru.

Koliko je odlučna u svome naumu najbolje govori činjenica da je, uprkos svojim mladim godinama, u jeku poplava u BiH u maju 2014. godine pokrenula akciju pomoći za BiH u Finskoj, kojoj su se odazvali mnogi građani iz bh. dijaspore, ali i Finci. O njenoj humanitarnoj akciji pisali su brojni finski i švedski mediji.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti