28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Ona je bila životna ljubav Mustafe Nadarevića

Cijeli region potresla je vijest da je legendarni glumac Mustafa Nadarević preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini.

Ali, bilo je u životu ovog majstora glume i reditelja još bitaka u kojima nije uspio pobijediti. Godine 2012. izgubio je svoju suprugu i veliku ljubav Slavicu Radović.

Intimna ceremonija

– Brinite se za mog Muju – rekla je slovenska scenografkinja i kostimografkinja Slavica Radović-Nadarević u posljednjem razgovoru s prijateljicama. One su je posjetile u njenom stanu u Ljubljani, u kojem je i umrla 7. juna 2012. 

Više od deset godina hrabro se borila s rakom dojke. Nakon uspješnih terapija, bolest joj se ponovo vraćala. Velika podrška bio joj je njen Mustafa. Do posljednjeg trenutka bdio je uz njenu postelju, a umrla je na njegovim rukama.

Upoznao je u zrelim godinama, kada je već iza sebe imao dva braka i troje djece, kćerke Nađu i Nanu te sina Ašu. U Slavici je pronašao srodnu dušu. Ta talentirana umjetnica i smirena, profinjena i lijepa žena bila je životna ljubav prvaka zagrebačkog HNK i omiljene televizijske i filmske zvijezde.

O privatnom životu rijetko je govorio, a tada bi isticao da ga je Slavica oplemenila. Zajedno su proveli dva desetljeća, a vjenčali su se 1992., na intimnoj ceremoniji. Odlučili su se na taj svečani čin, koji je kruna svake ljubavi, kada su već oboje slutili da se bliži njihov fizički rastanak.

Od svoje supruge Nadarević se oprostio u Kopru, slovenskom primorskom gradiću, u kojem je Slavica rođena i u kojem je provela djetinjstvo i mladost. Uz njega je bila samo najuža porodica. Iako se njena porodica preselila u Ljubljanu, stanovnici Kopra bili su ponosni na svoju uspješnu sugrađanku, a samim time i Mustafa koji je bio rado viđen gost. Njih dvoje živjeli su na relaciji između Zagreba, Ljubljane i Sarajeva, gdje je Nadarević snimao hit seriju “Lud, zbunjen, normalan”, u kojem igra Izeta Fazlinovića.

– Nazvao sam ga da mu izjavim saučešće, a na kraju je on tješio mene. Nije nikoga želio na posljednjem ispraćaju. Od Slavice se želio oprostiti na svoj način, onako kako su njih dvoje i živjeli – rekao je filmski redatelj Arsen A. Ostojić, u čijem je filmu “Halimin put” Nadarević odigrao jednu od glavnih uloga.

Život i gluma

Radović i Nadarević: Vjenčali se 1992. godine

FOTO: ARHIV

Svi koji su ih poznavali, kažu da su bili skladan par i da su ih vezali privrženost i ljubav, što je prava rijetkost u današnje vrijeme. Voljeli su film i pozorište i često su zajedno radili. U svakoj predstavi koju je režirao, Nadarević je angažirao svoju suprugu . Zajedno su igrali tenis i golf, a posebno su uživali u ljetovanjima na Jadranu. Na moru su uvijek boravili na nekom tihom i mirnom mjestu, bili su potpuno posvećeni jedno drugom, što je za njih bio vrhunac sreće. 

U razgovoru s novinarima, u rijetkim trenucima kad je spominjao suprugu, želeći na svaki način zaštititi svoju i njenu privatnost, Nadarević je oslovljavao imenom, nego je nazivao svojom ljubavlju, dragim, hrabrim i nadarenim bićem s kojim se divno slaže i s kojim želi podijeliti ostatak svog života.

Premda je znao da se njegovoj supruzi zloćudna bolest nekoliko puta u posljednjih petnaest godina vraćala, duboko je u sebi vjerovao da su pred njima još mnoge lijepe godine. U borbi protiv teške bolesti iskušali su sve konvencionalne, ali i alternativne metode liječenja, ali na kraju ništa nije pomoglo.

– Umjetnost življenja i glume negdje su vrlo blizu, s tim da je gluma bolja, jer na sceni možeš umirati mnogo puta, a ostati živ. Nažalost, život je netalentiran glumac. Kada nas jednom neko napusti, onda je to zauvijek. Ostaje samo umijeće preživljavanja. I sjećanja – zapisao je Nadarević u svojim autobiografskim zapisima.

Tri braka

Nadarević se ženio tri puta, s prvom suprugom Jasnom ima kćerku Nađu koja je historičarka umjetnosti. Jasna i on su se razveli kada je Nađi bilo osam godina. Drugi put se oženio sa Snježanom, a sa njom je dobio sina Ašu i kćerku Nanu. Aša je uspješan sportista, a Nana se bavi marketingom i radi kao PR menadžerica jednog poznatog kozmetičkog brenda iz Amerike.

Slavica i Mustafa su voljeli film i pozorište i često su zajedno radili

Slavica i Mustafa su voljeli film i pozorište i često su zajedno radili

Povezane vijesti

Najnovije vijesti