Vrijedne ruke žena iz Kaloševića: Ljekovito bilje prerađuju u kreme i sapune,...

Vrijedne ruke žena iz Kaloševića: Ljekovito bilje prerađuju u kreme i sapune, proizvode domaće sokove, džemove, pekmeze…

1209
0
PODIJELI

Udruženje “Ruka” Kalošević odnedavno posjeduje i mini pogon za proizvodnju sokova, džemova i pekmeza.

Udruženje provodi brojne projekte, ali je i suorganizator Sajma meda, pekmeza, voćnih delicija, ekobilja i etno-stvaralaštva u Tešnju

Udruženje žena “Ruka” Kalošević kod Tešnja osnovano je 2011. godine s ciljem da se ekonomski osnaže žene, odnosno da im pomognemo da ojačaju same sebe, ali i da na neki način pomognu svojoj porodici i obezbijede joj dodatne prihode, kazala nam je Suada Mujkić, predsjednica Udruženja, govoreći o razlozima osnivanja Udruženja.

Desetine žena

Prema njenim riječima, u proteklih devet godina Udruženje je realizovalo brojne projekte i oko sebe je okupilo desetine žena koje su željele da učestvuju u projektima, obukama, edukacijama, kursevima i drugim aktivnostima Udruženja.

– Saradnja je prvo počela sa organizacijom Žene za žene International sa kojima smo pokrenuli projekt Žene u ljekovitom bilju. Počeli smo sa eksperimentalnim parcelama gdje smo na jednom dulumu pokrenuli plantažirani uzgoj ljekovitog bilja, kaže Mujkić.

Kroz projekt su uvidjeli da postoji želja kod članica Udruženja da svaka za sebe proširi proizvodnju, tako da se danas u Tešnju na području od 20 duluma proizvodi ljekovito bilje, bosiljak, neven, majčina dušica…

– Imamo zagarantovan otkup ljekovitog bilja, otkupljuje ga Prirodno bilje Banja Luka. Kako bismo unaprijedili proizvodnju ljekovitog bilja, 2013. smo kroz projekt FARMA dobile sušaru za ljekovito bilje čija je vrijednost 20.000 KM. Također smo dobile pomoć od Općine, koja nam je pomogla u rekonstrukciji prostora gdje je sušara smještena, istakla je Mujkić.

Udruženje se tu nije zaustavilo kad je u pitanju ljekovito bilje, te su krajem prošle godine aplicirali i dobili nova sredstva od projekta FARMA. Kako je istakla Mujkić, riječ je o projektu “Novim tehnologijama do novih tržišta”.

image
PLANIRAJU PROŠIRENJE PROIZVODNJE

– Pošto se i dalje bavimo proizvodnjom ljekovitog bilja, željeli smo da to podignemo na viši nivo, da preradimo bilje u neki gotov proizvod poput krema ili sapuna. Samim tim bi i naša zarada bila bolja, naglasila je Mujkić.

Nije proizvodnja ljekovitog bilja jedino u čemu su ove žene okupljene oko Udruženja uspješne. Članice su realizovale i projekt Žene u pčelarstvu i nekoliko članica je kroz ovaj projekt, koji je također podržala FARMA, dobile svu neophodnu opremu za pčelarstvo, od pčela, sanduka do vrcalica i danas su uspješne pčelarke.

Izvorni tekst: Oslobođenje.ba

Zanimljivosti s drugih portala:
loading...

NEMA KOMENTARA