27.5 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Opća Biblioteka Tešanj u novim prostorijama

Nova zgrada Opće Biblioteke u Tešnju, koja ima više desetina hiljada naslova bibliotečke građe, od kojih posebnu dragocjenost predstavlja fond Hamida Dizdara, svečano će biti otvorena 9. septembra – Dan općine Tešanj. Ova biblioteka, spada u red onih biblioteka sa izuzetno bogatim i reprezentativnim bibliotečkim “blagom”.

Nova zgrada biblioteke ima četiri etaže, koje su tematski podijeljene i suteren u kom su smješteni depo i multimedijalna sala.

Biblioteka je izgrađena zahvaljujući sredstvima koja je obezbijedila TIKA i općina Tešanj, na čelu sa načelnikom Suadom Huskićem, koji nas je nedavno posjetio, te se tom prilikom upoznao sa dinamikom seljenja. Ova zgrada je prvoizgrađena posljeratna biblioteka, na području cijele Bosne i Hercegovine.

Do sada je izvršeno pakovanje i ulaganje većeg dijela bibliotečke građe, demontiranje i montiranje polica u depoima, prijem i smještaj računarske i multimedijalne opreme. Preostali dio posla je smještaj najreprezentativnijeg fonda Hamida Dizdara i Zavičajne zbirke.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti