0.5 C
Tešanj
Srijeda, 29 Novembra, 2023

Opća bolnica Tešanj ima problema s nabavkom lijeka Clexane

U dvije bolnice na području Zeničko-dobojskog kantona, u protekla 24 sata od posljedica virusne infekcije Covid-19 preminulo je 12 pacijenata, dok ih je trenutno hospitalizirano ukupno 165 – potvrdili su Feni iz Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj.

-Trenutno imamo hospitalizirano 130, a na Intenzivnom odjelu je 14 pacijenata. U zadnja 24 sata, preminulo je 11 pacijenata. Jednu smo pacijenticu uputili na tretman u Univerzitetski klinički centar Sarajevo – kaže direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Brojke su, napominje, varljive i situacija je i dalje jako teška pa su uputili poziv svojim ljekarima koji se nalaze na specijalizacijama u kliničkim centrima Sarajevo i Tuzla da se vrate i pomognu im u borbi protiv koronavirusa.

-Mi nemamo puno ljudi na specijalizaciji. Samo ih je 10-ak, a svi neće biti ni vraćeni – napominje Skomorac.

Zenička bolnica, ističe, za sada ima redovno snabdijevanje kisikom te za sada mogu podmiriti sve potrebe. KBZ ima tehničke kapacitete i zdravstvenog osoblja dovoljno za pružanje kiseoničke podrške za oko 150 pacijenata.

Opća bolnica Tešanj, ističe direktor Hasan Škiljo, ima problema s nabavkom lijeka Clexane, koji u terapiji koriste za razrjeđivanje krvi zaraženih pacijenata.

-Lijeka nema na tržištu. Pokušavamo ga što prije nabaviti. Inače, na našem Odjelu za Covid trenutno je smješteno 35 pacijenata, koji su svi teži. U zadnja smo 24 sata imali jednog preminulog pacijenta – kaže Škiljo.

Napominje da su dvoje teških pacijenata uputili na tretman na Univerzitetski klinički centar u Tuzli, dok su za još jednog pacijenta, koji se zadesio u Tuzli, izdali saglasnost da bude zbrinut u UKC-u.

Tešanjska bolnica, podsjeća Škiljo, zadužena je za hospitalizaciju zaraženih pacijenata sa područja općina Maglaj, Doboj-Jug, Usora i Tešanj.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti