22.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024

Opća bolnica Tešanj: Naš recept za uspjeh je domaćinski odnos zdravstvenih radnika i podrška privrednika

Opća bolnica u Tešnju proteklih godina je prerasla u prepoznatljivu zdravstvenu ustanovu u Bosni i Hercegovini po načinu poslovanja gdje ne postoje liste čekanja, dugovi dobavljačima se izmiruju na vrijeme, a zdravstveni radnici ustanovu gledaju kao svoju drugu kuću.

Kao i većina bolnica i kliničkih centara u Bosni i Hercegovini i bolnica u Tešnju imala je problema sa funkcionisanjem. Tužba koju su radnici bolnice prije sedam godina povukli mogla je zatvoriti vrata ove zdravstvene ustanove, ali promjenom menadžmenta i načina poslovanja, ona je danas primjer brojnim zdravstvenim ustanovama.

U razgovoru za Klix.ba direktor Opće bolnice u Tešnju Rifat Sejdinović ističe kako njihovu bolnicu kao i druge muče isti problemi od finansiranja do ambijenta zdravstva u BiH.

“Obaveze prema dobavljačima ispunjavamo u dogovorenom roku. Prije sedam godina smo imali situaciju gdje su uposlenici nezadovoljni kolektivnim ugovorima, njegovom nerealizacijom u potpunosti i nepoštovanjem, pokrenuli tužbu vrijednost 1.600.000 KM. Dolaskom novog menadžmenta smo dogovorili da se to može i drugačije riješiti. Oko 98 posto uposlenika je povuklo tužbu i tražili su domaćinski odnos u kući gdje i oni žive i o kojoj ovise”, govori Sejdinović za Klix.ba.

Analiza službi i štednja na vodi, struji…

Ogromna dugovanja prema dobavljačima su riješili analizom službi gdje su uvidjeli slabe tačke te su finansijske uštede najviše ostvarili u dijagnostičkim službama.

“Mi smo uspjeli da promjenom koncepcije dijagnostičke službe napravimo uštede. Osigurali smo novu opremu koja je u našem vlasništvu, tako da nismo morali plaćati iznajmljivanja, a reagense smo kupovali od najpovoljnijih proizvođača. Svi su uposlenici štedjeli, od rasvjete, vode i drugih resursa, a maksimalno su radili. Vidljivo je i da je bolnica čista i uredna, da ništa nigdje ne nedostaje i zbog toga moram pohvaliti naše saradnike iz tehničke službe pohvaliti koji su na visokom nivou realizacije poslova i zadataka”, dodaje.

Pozitivne korake u njihovom poslovanju prepoznali su i privrednici koji su im pomogli da kupe novu opremu s obzirom na to da redovnim sredstvima iz fonda zdravstva nije bilo moguće to osigurati.

“Uvođenjem imunologije, laboratorijskih dijagnoza i Odjela patologije popravili smo standard, podigli nivo zdravstvenih ustanova i ubrzali dolazak do dijagnoze što je najbitnije i što to nas izdvaja od drugih”, izjavio je Sejdinović.

Udobnost pacijenta je bitna svima

Komforan boravak pacijenata u procesu razvitka poslovanja bolnice u Tešnju bio je među glavnim stavkama. Pacijenti borave u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama s kupatilom, a u ponudi je i nekoliko apartmana koje su donacijama opremili privrednici.

“Sav taj rezultat koji smo postigli je zahvaljujući dodatnom angažmanu uposlenika i želja da budu u svom poslu najbolji, počevši od portira pa do doktora”, dodaje Sejdinović za naš portal.

Opća bolnica u Tešnju mjesto je za plućne bolesnike iz cijelog Zeničko-dobojskog kantona, a pacijenti dolaze i iz drugih kantona. Odličnu saradnju su ostvarili i s kliničkim centrima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji gdje njihovi kadrovi idu na specijalizaciju.

Ističe da predstavnici zdravstvenih ustanova imaju redovne sastanke, ali da model koji su oni primijenili nije prihvatljiv u svim zdravstvenim ustanovama s obzirom da su oni manji sistem koji je lakše kontrolisati.

“Mi imamo komunikaciju s drugim zdravstvenim ustanovama i svi imamo malo zdravstvenog dinara. Zavodi nam ne plaćaju punu cijenu usluga i mi smo u startu osuđeni da proizvodimo minuse. Taj dio nedostajućih sredstava moramo namiriti iz drugih kanala, da li s ugovorima s firmama ili da uvodimo nove tehnologije koje nisu uvezane s fondom te da može ići preko direktne naplate”, kazao je Sejdinović.

Pomoć privrednika neizostavna više od 10 godina

Saradnja s privrednicima u Tešnju traje već desetak godina i za to vrijeme je kupljeno mnogo medicinske opreme.

“Zadnju akciju koju smo uz pomoć privrednika realizovali je kupovina novog CT uređaja, a prethodnih godina smo opremili brojne odjele”, govori naš sagovornik te dodaje: “Procijenili su da kvalitetna zdravstvena usluga daje sigurnost, a toga nema bez dobre opreme i dobro educiranih ljudi. Zauzvrat bolnica radi sistematske preglede za određene privredne subjekte po našim aranžmanima kao znak zahvalnosti i mi smo jako sretni da imamo oko sebe takve ljude”.

Za kraj razgovora Sejdinović je dodao kako je projektom energetske efikasnosti, kojim je opremljena bolnica sredstvima Svjetske banke u iznosu od jednog miliona, ostvarena dodatna ušteda, a sredstva su usmjerena na druge stavke.

U narednom periodu cilj Opće bolnice u Tešnju je razvijanje medicinskih kadrova, osavremenjavanje i opremanje službi te zapošljavanje stručnih kadrova.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti