14.2 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Opća Bolnica Tešanj uskoro mijenja ime?

Kako nezvanično saznajemo ovih dana ozbiljno se razmatra ideja oko pokretanja inicijative da se JU Opća bolnica Tešanj nazove po njenom osnivaču rahmetli primarijusu doktoru Ekremu Ajanoviću. 

Ekrem Ajanović je preminuo 14.aprila 2018. godine u 78. godini života.

Prof. dr. Ekrem Ajanović rođen je je 16.10.1940. godine. Nakon završene osnovne škole i Niže realne gimnazije u Tešnju u Sarajevu je završio Višu realnu gimnaziju i Medicinski fakultet. Specijalizirao je Pneumoftiziologiju 1972. godine i Internu medicinu 1976. godine u Sarajevu. Postiplomski studij iz Pulmologije završio je u Beogradu, a postdiplomske studije iz kardiologije u Zagrebu 1980. godine. 

Objavio je 13 knjiga i 160 naučnih i stručnih radova. Od 1986. godine predavao je na Medicinskom fakultetu u Tuzli kao docent. Osam godina bio je šef katedre na istom fakultetu, te devet godina šef katedre medicine na Zdravstvenom fakultetu u Zenici. 

U Domu zdravlja u Tešnju radio je od 1960. godine gdje je zajedno sa dr. Muhidinom Alićehajićem i dr. Muhamedom Člankom predstavljao prvu grupu Tešnjaka ljekara koji će dati ogroman doprinos razvoju zdravstva u Tešnju. 

Dugogodišnji je direktor Doma zdravlja Tešanj, a radio je kao specijalista u RMC Doboj. Organizovao je Ratnu bolnicu u Tešnju i bio njen komandant do 1995. godine, kada postaje načelnik saniteta 37. divizije ARBiH. Osnivač je Opće bolnice  Tešanj i njen prvi direktor. 

Obavljao je funkciju ministra zdravlja u Ze-Do kantonu, a potom i zamjenik ministra zdravlja Federacije BiH.

Redakcija/zosradio.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti