2.7 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Općina Tešanj, 21. vijek, općina bogata vodom – bez vode

Tešanj, europski Tešanj. 21. vijek. Ako ste poželjeli danas u ovome gradu da se umijete ili da operete ruke nad umivaonikom – to niste mogli učiniti, budući da vode nema. Kvarovi i prekidi vodosnabdjevanja za građane ovog grada ali i cijele općine, doduše, i nisu neko iznenađenje. Cak nekako i razumijemo kad nema ljeti vode. Al vode nema ni zimi, vode nema ni za Bajram.

Tešanj je već dvije decenije u apsurdnoj situaciji – iako bogato rijekama, podzemnim akumulacijama, i vrelima, česme u njegovim domaćinstvima skoro svakodnevno ostaju bez vode.

U prethodnom periodu izostala su ulaganja u vodovodni sistem, te da i danas vlada kaos u Općini Tešanj što se tiče snabdijevanja vodom. Nzalost svako proljeće i ljeto ista priča. Svakodnevno se priključuju novi korisnici, skupo se plaćaju priključci, voda se redovno plaća. A vode nema. Svaki put se mole ljudi da ne sto manje koriste vodu. 21. vijek a mi jos zivimo u 19. vijeku. Sreca pa nam je ovde klima umjerena pa to traje samo 2 mjeseca.

Volimo se svuda pohvaliti da smo europski. Nazalost nitko od nas izgleda nije otisao u europu pa da vidi kako je to. Sramota je sto svuda po medijima citamo o nasem europskom Tesnju a mi zedni, ne mozemo se okupati. Ne samo da smo zedni nego nemamo ono sto je vec 2 vijeka normalno svuda u svijetu a to su pristojni uvjeti za zivot. Sreca je da zivimo u takvoj sredini gdje imamo puno izvora tako da u svakom selu ima sigurno jedan izvor pitke vode.

Nazalost, općina se bogati uzimanjem sredstava a u vodovod se nista ne ulaze. Pitamo se kako to jer vodovod ima dobar sistem naplate, nisu za 20 godina uspjeli vlastitim sredstvima izmijeniti i modernizirati bar najugroženiji dio vodoopskrbne mreže.

Mislim da je vrijeme da se općina pozabavi ovim problemom.

Trebat će vremena i vremena da se pravi problemi, decenijama gomilani riješe. Dotrajale i šuplje cijevi, kao i gubici vode, ali i dugovanja temeljni su problemi. Do novog isključenja.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti