13.5 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Općina Tešanj će dobiti 12,89 miliona eura za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda

Danas je u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Sarajevu, potpisan ugovor o kreditu za Općinu Tešanj u okviru projekta WATSAN FBiH. Time je Općina Tešanj zvanično pristupila projektu Vodoposkrba i odvodnja otpadnih voda, koji je najveći projekat u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Ukupna vrijednost projekta WATSAN je 121 milijun EUR, a vrijednost projekta za Općinu Tešanj iznosi 12.893.000 EUR, od čega je vrijednost ugovora o kreditiranju  više od 4,8 milijuna EUR. Ovaj projekat sa 50% sredstava financira Europska investicijska banka, a ostatak sredstava osigurava se iz grant sredstava Europske komisije, švedske organizacije SIDA, te općine, istakla je Sanja Terzić, rukovodilac jedinice za upravljanje projektima u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U cjelokupnom projektu sudjeluje 20 općina u FBiH, a 14 ih je do sada potpisalo ugovore sa Federalnim ministarstvom financija.

Ovo je izuzetno važan dokument za Općinu Tešanj, jer potpisivanjem ugovora o kreditiranju prešli smo u novu fazu realizacije ovog projekta, iza koje će slijediti ugovaranje radova i sami radovi. Projekat u Općini Tešanj je jedan od većih potprojekata u sastavu projekta ‘WATSAN FBiH. Želim se zahvaliti svima koji su do sada sudjelovali u ovom projektu, prije svega Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i prethodnom Načelniku općine,’ rekao je Suad Huskić, Načelnik općine Tešanj.

U narednom periodu očekuje se da i preostale općine obave sve predradnje neophodne za potpisivanje ugovora o suradnji na projektu Vodoposkrba i odvodnja otpadnih voda.

Općina Tešanj/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti