12.4 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Općina Tesanj je savrsena kombinacija prirode i društva

Na samom ulazu u mjesto Jelah kod Tešnja na površini od 42 000 m2 nalazi se parcela Oaza, u Jelahu koja je svojevrsni jezerski kompleks. Radi se o pravom mjestu za odmor i rekreaciju, bogatom zelenilom, a ono što je posebno krasi je Jelaško jezero. Omjer kopnene i vodene površine je 1:1.

U slučaju da želite ostati duže vrijeme, postoji i ta opcija, jer je ovo mjesto idealno za kampiranje, a još idealnije za ribolov. A ako ste malo manje avanturističkog duha, tu su i bungalovi za iznajmljivanje.

Udaljenost iz Beograda, Zagreba i Sarajeva nije uopće velika, i omogućava da se ova lokacija iskoristiti za jednodnevne izlete: Zagreb 236 km (3,5 sati), Beograd 251 km (3,5 sati), Sarajevo 158 km (2,5 sati).

Ovo jezero je vještačka akumulacija, nastalo prije 20-ak godina nakon prestanka iskopavanja gline za pravljenje cigle na ovom području. Međutim Jezero konstantno otiče što je znak postojanja podzemnih izvora, a o čistoći vode svjedoče rakovi koji tu obitavaju. Jezero je bogato ribljim fondom, procjenjuje se na oko 5 tona ribe. Tu je preko 25 vrsta riba od kojih je najzastupljeniji šaran, som, grgeč, pastrmka. Površina jezera je oko 25 dunuma okružena prirodnim ambijentom prelijepe okoline, na kojoj se priprema više pozicija za šarandžije. Jezero je udaljeno od centra Jelaha svega 500 – tinjak metara.

Uspostavom koridora Vc na ovom pravcu, prilaz ovoj parceli će biti još lakši, a trenutno se nalazi u blizini pravca M17.

U blizini se nalazi i centar grada Tešnja, koji je poznat i po svom kulturno-historijskom naslijeđu. Spomenici poput stare Gradine, džamije Ferhadije, sahat kule, zatim prelijepog, autentičnog Eminagića konaka čini tešanjski kraj pravom turističkom atrakcijom, ponekad nepravedno zapostavljenom.

Međutim, tešanjski kraj je u posljednje vrijeme najpoznatiji po prosperitetu i razvijenosti. Čudo tešanjskog uspjeha. Tu se nalazi industrijska zona sa 13 privatnih kompanija koje su neke od vodećih u državi. Tešanjski čovjek nije čekao da neko nešto uradi za njega i nije kukao. Tešanjski čovjek je bio hrabar, obrazovan, vrijedan, uporan, poduzetan i uspio izgraditi brendove koji drže ekonomiju ovog kraja. Pored poduzetništva, mnogo se ulaže i u obrazovanje i stipendiranje nadarenih i vrijednih učenika i studenata, kako bi ovaj kraj imao najprofesionalniji kadar i uspješno nastavio sa razvojem. Upravo za Tešanj se i vežu pojava prvih škola na području BiH, pa je tako Tešanj među prvima imao čak tri medrese, čitaonice, učiteljske, pravoslavne i franjevačke škole.

Da nije samo zastupljen segment industrije, govori podatak da je još od najranijih dana ovaj kraj bio kulturna avangarda. Prva pozorišna predstava na području BiH je izvedena upravo u ovom gradu, a Musa Ćazim Ćatić, čije porijeklo vodi iz ovog grada – velikan, pjesnik, boem, genijalac, danas je neizostavan u učeničkim udžbenicima.
Kako je autorica Al Jazeere za reportažu o Tešnju rekla: Tešanj ima i formulu koja bi mogla biti primjenjiva i u drugim lokalnim zajednicama. Ali Tešanj, prije svega, ima čovjeka koji se, umjesto da krivi drugog za svoju situaciju, pouzdao u plodove znoja vlastitog.

MSplus.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti