9.5 C
Tešanj
Utorak, 23 Aprila, 2024

Općina Tešanj na trećem mjestu po broju udesa u prošlom mjesecu

Na području Zeničko-dobojskog kantona u junu je zabilježeno za 110 nezgoda ili 24,6 posto manje saobraćajnih nesreća u odnosu na maj, ali su zato posljedice bile teže jer je smrtno stradalo pet osoba, što je za dvije osobe više u odnosu na mjesec ranije. Po dvije osobe su poginule u Maglaju i Doboj-Jugu i jedna u Žepču.

Brzina i alkohol

U nesrećama koje su se dogodile u junu na putevima ovog kantona teže je povrijeđeno 14, lakše 64, dok je smrtno stradalo pet osoba. U maju je u 448 nesreća u ZDK-u teže povrijeđeno 15, lakše 67, a smrtno su stradale tri osobe, dok je mjesec prije toga bilo 312 saobraćajki sa devet teže, 43 lakše povrijeđene i četiri smrtno stradale osobe.
Najveći broj udesa u junu evidentiran je na području odgovornosti Policijske stanice Centar – Zenica – 119, dok ih je najmanje bilo na području odgovornosti PS Nemila – tri. Na području PS Crkvice (Zenica) desilo se 40, PS Tešanj 36, PS Visoko 33, PS Kakanj 27, PS Žepče 22, PS Zavidovići 15, PS Maglaj 14, PS Olovo 11, PS Breza šest, a na područjima odgovornosti policijskih stanica Usora, Doboj-Jug i Vareš po četiri nesreće. Na području PS Centar bilo je 13 lakše i jedno teže povrijeđeno, na području PS Crkvice deset lakše i dvoje teže, na području PS Visoko devet lakše i četvero teže, dok je na području PS Tešanj devet lakše i dvoje teže povrijeđenih.

– Uzroci većine saobraćajnih nesreća bili su neprilagođena brzina uslovima puta i vožnja pod dejstvom alkohola, objasnili su nam iz Odsjeka za odnose s javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK-a.

U pogledu kategorije puta, najviše saobraćajnih nezgoda desilo se u naseljima – 161, zatim na magistralnim putevima – 69, od kojih su četiri na autoputu A1, na regionalnim putevima – 51, na lokalnim putevima – 43 i na ostalim mjestima – 14. Saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama su se desile na magistralnim putevima – tri i jedna na lokalnom putu.

Od ukupnog broja nezgoda, 274 nezgode (ili 81,1 posto) su bile sa materijalnom štetom, 48 nezgoda sa lakše povrijeđenim, 12 nezgoda je bilo sa teže povrijeđenim i četiri sa smrtno stradalim osobama.

Od ukupnog broja nastradalih, najviše je bilo vozača – 42, zatim putnika 27 i pješaka 14. Smrtno stradala su četiri vozača (putnički automobil dvoje, te po jedan teretni automobil i bicikl) i jedan putnik u putničkom automobilu.

Od ukupnog broja nesreća u maju, 380 je bilo sa materijalnom štetom, 53 sa lakše povrijeđenima, 12 nezgoda sa teže povrijeđenima, dok su tri bile sa smrtno stradalim.

Najviše vozača

U pogledu kategorije puta, najviše nesreća desilo se u naseljima – 200, zatim na magistralnim putevima – 83, od čega je na autoputu A1 bilo pet, na lokalnim putevima – 72, na regionalnim putevima – 60 i na ostalim mjestima – 33. Smrtno su stradale po jedna osoba na magistralnom putu, lokalnom putu i u ulici u naselju. Od ukupnog broja nastradalih, bilo je 47 vozača, 29 putnika u vozilima i devet pješaka. Smrtno stradali su bili vozači putničkih automobila.

Nakon nesreće koja se 30. juna dogodila na magistralnom putu M17, u mjestu Poljice kod Maglaja, kada je kamion završio u rijeci, preminuo je 46-godišnji muškarac u Kantonalnoj bolnici Zenica. U nesreći su povrijeđena i dvojica dječaka.

U nesreći u Brezovom Polju na dionici magistralnog puta M17 Zenica – Žepče, 9. juna poginuo je 23-godišnji Zeničanin Ivan Čalić. Opel caddy kojim je upravljao Čalić zakačio je kamion, koji se kretao iz suprotnog smjera, te potom skrenuo i završio u kanalu pored saobraćajnice. Mladić je preminuo na putu do Kantonalne bolnice Zenica od povreda zadobijenih u nesreći.

Ševal Čehić, 34-godišnji Zeničanin iz sela Vukotići, 27. maja u jutarnjim satima je, po riječima njegovog poznanika, na bizaran način izgubio život pred članovima porodice. Čehići su krenuli u goste, ali kako se njegova jetta nije mogla pokrenuti, majka, supruga i dvoje djece napustili su automobil, kako bi supruga i majka pogurale automobil da lakše upali. Auto se pokrenuo, ali Ševal, najvjerovatnije, nije uspio pokrenuti volan te se pred očima porodice survao u provaliju.

Ramiz Hodžić, vozač golfa koji je 5. juna na magistralnom putu Doboj – Teslić, na raskrsnici ka Matuzićima, izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradala njegova supruga Derviša, preminuo je 15 dana kasnije na UKCS-u.

Do nesreće je, podsjećamo, došlo kada je iz pravca Novog Naselja u Matuzićima (općina Doboj-Jug) golf A2, kojim je upravljao Hodžić, prošao kroz crveno na semaforu i oduzeo pravo prvenstva kamionu marke MAN, vlasništvo preduzeća Piro-Comerce iz Tešnja. Kamion je, naime, iz pravca Doboja nastavio kretanje prema Tešnju. Usljed udara, golf se u brzini naglo odbio, udario u stub semafora i tu se zaustavio.

Zbog težine povreda Hodžić je upućen u Opštu bolnicu Tešanj, a onda i prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica.

2.601 prekršajni nalog

Kako se njegovo zdravstveno stanje nije poboljšavalo, iz Zenice je prebačen na UKC Sarajevo, gdje je i preminuo.

Sa akcentom na dokumentovanje i sankcionisanje nepropisnog preticanja i nedozvoljene brzine kretanja vozila, policija ZDK-a je od 13. do 17. jula realizovala akciju pojačane kontrole vozača na svim putevima u ZDK-u.

– Tokom akcije izdat je ukupno 2.601 prekršajni nalog. Od ovog broja, 2.519 prekršajnih naloga je izdato zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila, dok su 82 prekršajna naloga izdata zbog nepropisnog preticanja vozila. Prilikom dokumentovanja navedenih prekršaja, pored sankcionisanja vozača poduzete su i druge mjere iz nadležnosti policijskih službenika, kazali su iz MUP-a ZDK-a, uz najavu da će Uprava policije kantonalnog MUP-a nastaviti sa aktivnostima na postizanju visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja, te u tom smislu provoditi akcije redovne i pojačane kontrole učesnika u saobraćaju.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti