2.7 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Općina Tešanj u novu poslovnu zonu “Glinište” investirala milion KM

Načelnik Općine Tešanj, Suad Huskić danas je sa saradnicima i predstavnicima Udruženja privrednika Općine Tešanj posjetio gradilište poslovne zone “Glinište”.

U ovu poslovnu zonu u zadnje četiri godine uloženo je oko milion KM. Radi se prevashodno o sredstvima iz emisije općinskih obveznica, a kasnije su projekat podržali i Vlada Zeničko – Dobojskog kantona, te Fondacija za održivi razvoj FBiH – OdRaz. Na izgradnji poslovne zone “Glinište” trenutno je ugovoreno oko 300.000 KM radova. Općina je prošle godine kupovala zemljište, a ove godine radovi su foksuirani na probijanje i formiranje potpuno nove saobraćajnice u dužini od 750 m, širine 12 m. Samo za kupovinu zemljišta investirano je oko 180.000 KM do sada.

“Otvaramo potpuno nova područja za investiranje, usljed ubrzanog razvoja privrede i povećanog interesa investitora. Radovi su u toku, i trenutno nastojimo iskoristiti građevinsku sezonu. Osim ove zone tokom 2015. godine imamo i radove u poslovnim zonama Bukva i Ciglana. Između ostalog, i ovo su projekti po kojima nas sve više prepoznaju kao partnera za budućnost”, riječi su Suada Huskića, načelnika Općine Tešanj.

Plan je da se u ovoj godini za potrebe poslovne zone “Glinište” otkupi još 10.000 m2 kako bi se kompletirale glavne saobraćajnice. Interes investitora je već sada veliki.

Tešanj već ima tri poslovne zone, u koje je zajedno sa “Gliništem” koje je u izgradnji, u posljednje dvije godine Općina uložila oko milion KM, a to su poslovne zone Bukva, Ciglana i Ekonomija, u okviru kojih posluje 57 kompanija i poslovnih subjekata, od kojih su neke domaći i svjetski lideri u svojim branšama:
(Klix.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti