21.4 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Oprezno za praznik rada 1. Maj

U narednoj sedmici,  obilježavat će se i slaviti 1. maj, Praznik rada, kada je za očekivati da će veći broj građana napuštati svoje stanove/kuće i praznik provesti na izletištima. Tradicija je da se ovaj praznik obilježava u prirodi i uz roštilj, što može uzrokovati požare i imati neželjene posljedice. Također, za očekivati je i povećano konzumiranje alkohola, kao i povećan broj slučajeva kada lica pod uticajem alkohola upravljaju vozilima i time ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju. Pored toga, evidentna je pojava da se na ovaj dan nosi i upotrebljava vatreno oružje, te je proteklih nekoliko godina evidentirano više slučajeva upotrebe vatrenog oružja prilikom i nakon slavlja, što je u nekoliko navrata za posljedicu imalo teške i tragične posljedice.

Na nivou Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je, s tim u vezi, dana 27.04.2012. godine, policijski komesar Fahrudin Bečirović održao sastanak sa članovima štaba, koji je  formiran za sprovođenje i koordinaciju pojačanih mjera policije na održavanju povoljnog stanja bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona. Također, preduzete su i mjere na planiranju mjera i radnji koje će poduzimati policijski službenici u narednim danima, kako bi se spriječile sve pojave koje ugrožavaju sigurnost građana.

Ovom prilikom pozivamo građane da daju doprinos da predstojeći praznici proteknu u povoljnim bezbjednosnim uslovima, na način da:

–         Prije izlaska iz stanova/kuća provjerite i zatvorite vrata i prozore, odnosno osigurate vaše stanove/kuće i drugu imovinu. O bilo kakvom kretanju sumnjivih i nepoznatih lica u blizini vaših stambenih objekata obavijestite policiju.

–         Na izletištima, posebno u šumskim područjima, vodite računa o mjestima loženja vatre, a po završetku boravka istu ugasite.

–         Ne upravljajte vozilima ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol, jer time ugrožavate sebe, svoju porodicu te druge učesnike u saobraćaju, što može imati teške posljedice.

–         O informacijama i nezakonitom ponašanju lica, tj. činjenju prekršaja, vršenju krivičnih djela, nelegalnom posjedovanju oružja i drugim nezakonitim aktivnostima pojedinaca ili grupa, obavijestite policiju pozivom na broj 122, kako bi se umanjile ili izbjegle neželjene posljedice takvih pojava i radnji, a počinioci istih procesuirali i sancionisali.

Ponovo pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima pod dejstvom alkohola jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama, te podsjećamo da će vršiti pojačana kontrola alkoholiziranosti vozača u dane praznika.  

Uprava policije MUP-a ZE-DO kantona poziva sve građane da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe nastupajući praznik, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji kao i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima  maloljetnih lica, da se dužno staraju o istim te vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju kretanje maloljetnika u noćnim satima.

Sa nadom da će građani uvažiti ove naše preporuke i time dati doprinos bezbjednom obilježavanju ovog praznika, svim građanima našeg kantona želimo sve najljepše povodom 1. maja, Praznika rada.

Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti