29 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

Opština Teslić dobila dva nova sportska terena i dječije igralište

Opština Teslić dobila dva nova sportska terena i dječije igralište uz podršku EU

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini danas je zvanično otvorio dva novoizgrađena sportska terena i dječije igralište u sklopu Osnovne škole “Ivo Andrić”  u mjesnoj zajednici Đulići, Opština Teslić. Za izgradnju ovih sportskih objekata te nabavku adekvatne školske opreme, Evropska unija je obezbijedila 200.000 KM u sklopu projekta ‚EU za lokalne zajednice‘.

Osnovna škola “Ivo Andrić” jedna je od najvećih osnovnih škola na ovom području i broji oko 400 učenika. Novoizgrađeni sportski tereni i nova školska oprema poboljšaće uslove rada za sve učenike te doprinijeti razvoju fizičke kulture i promociji sporta kod omladine.

“Za obrazovanje djece ključan je zdrav duh u zdravom tijelu. Djeca imaju veliku korist od sigurnih, dobro opremljenih i modernih prostora za trčanje, igru i vježbanje. Stoga mi je jako drago što smo finansirali izgradnju novih sportskih terena i dječjeg igrališta u opštini Teslić. Pomoć EU dolazi u različitim oblicima, uključujući značajna bespovratna sredstva za infrastrukturu, izgradnju autoputeva, obnovu sportskih dvorana, pružanje podrške za novoosnovana i mala poduzeća ili pomoć u sektorima zdravstva i obrazovanja. EU i njene države članice su vjeran prijatelj i partner Bosni i Hercegovini, podržavajući državu na njenom putu ka EU”, rekao je ambasador Sattler.

Sportski tereni i dječije igralište će tokom cijele godine biti na raspolaganju za korištenje svim stanovnicima opštine Teslić pružajući kvalitetan ambijent za sport i rekreaciju te druženje i okupljanje djece, mladih i njihovih roditelja.

„Sportski tereni i dječije igralište od izuzetnog su značaja za ovu veliku mjesnu zajednicu naseljenu dijelom od domicilnog stanovništva, značajnog broja izbjeglica i raseljenih lica, a prema kojoj gravitira veliki broj mladih ljudi. Radi se važnom projektu za mjesnu zajednicu i opštinu Teslić koja je dobila najopremljeniji i najsavremeniji sportski kompleks. Velika zahvalnost na svesrdnoj pomoći Evropskoj uniji koja je u potpunosti finansirala ovaj projekt. Ovo mjesto je već postalo okupljalište djece i omladine koje je u današnje moderno vrijeme važno motivisati da što više budu okrenuti prirodi, sportu i zdravom načinu života“, naglasio je Milan Miličević, načelnik opštine Teslić.

Osnovna škola “Ivo Andrić” ostvaruje zapažena sportska postignuća poput šampionske pozicije ženske ekipe u fudbalu na području entiteta Republika Srpska, samim tim im je ova podrška još značajnija.

„Ovim projektom stvoreni su idealni uslovi za realizaciju nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kako u sportskoj sali tako i na otvorenom. Naši mlađi učenici veoma kvalitetno provode vrijeme na dječijem igralištu koje ima brojne sadržaje za igru i druženje. S obzirom da se poslije nastave veliki broj mladih okuplja na sportskim terenima i dječijem igralištu gdje provode vrijeme uz druženje i sportske aktivnosti, ovaj projekat je od velikog značaja i za školu, a i za lokalnu zajednicu“, istakla je Biljana Kuzmanović, direktorica osnovne škole “Ivo Andrić”.

Aktivnost čija važnost se ogleda u unapređenju kvaliteta života stanovnika opštine Teslić, realizovana je u sklopu projekta „EU za lokalne zajednice“, koji finansira Evropska unija u cilju poboljšanja standarda života i jačanja kapaciteta  malih zajednica u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) sa partnerskom organizacijom Help.

Evropska unija finansira mnogobrojne projekte s ciljem poboljšanja obrazovnog sektora u BiH. Podrška se kreće u oblasti osiguranja kvalitete visokog obrazovanja, stručnog obrazovanja,  pružanja podrške mladima u upravljanje karijerama, te oblasti razvoja ljudskih resursa i mobilnosti studenata u visokom obrazovanju. Takodjer, s ciljem podrške poboljšanja kvaliteta obrazovanja kao jednog od ključnih elemenata razvoja zemlje, Evropska unija finansira i mnogobrojne infrastrukturne projekte, kao sto je obnova sportskih sala u 18 obrazovnih institucija u BiH, a planirane su i obnove samih škola širom BiH.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti