20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

OPTUŽENI TEŠANJSKI LIHVARI: POSUDILI 300KM A SVAKI DAN MORA PLAĆA DODATNIH 50 KM NA POZAJMLJENI NOVAC

Općinski sud u Tešnju potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona kojom se ranije osuđivani I.J. Ibro iz Tešnja te također ranije osuđivan A.K. i S. K, oboje nastanjeni u Jelahu kod Tešnja, terete za krivično djelo lihvarstvo. I.J.je optužen i za ugrožavanje sigurnosti.

Više isplaćivao

Prema navodima iz optužnice, I.J. je početkom septembra 2018. godine na području općine Tešanj, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, iskoristio nedovoljno iskustvo i lakomislenost K. A. te mu posudio 300 KM, uz usmeni dogovor da mu za svaki dan plaća dodatnih 50 KM na pozajmljeni novac.

– Nakon što K. A. nije vratio dug u dogovorenom roku, I.J. mu je povećao kamatu na iznos od 250 KM za svaki dan dugovanja za pozajmljeni novac, što je očito nesrazmjerno s iznosom koji je pozajmio. K. A. mu je, na ime duga, isplatio iznos od 800 KM – navodi se u optužnici Tužilaštva ZDK.

I.J je istoj osobi još u dva navrata pozajmljivao novac. Prvo mu je dao 200 KM i povećao kamatu na 40 KM te mu je K. A. na kraju isplatio 600 KM.

Potom je I.J. pozajmio K. A. 600 KM, uz dogovor da će mu svaki dan plaćati dodatnih 100 KM. Oštećenom je povećao iznos na 200 KM dnevno pa na 350. Konačni dug iznosio je 1.700 KM, što K. A. nije mogao vratiti.

Dobio prijetnje

Zbog toga ga je I.J. 31. oktobra 2018. godine oko 13 sati presreo A. K. ispred ulaza u sportsku dvoranu Tešanj te mu zaprijetio riječima:

– Izudarat ću ja tebe i tvog oca, sada ti je dug prema meni porastao na 3.000 KM. Dužan si veći iznos nego ranije, kao i A.K.

Optuženi A.K. je u septembru iste godine pozajmio 200 KM K. A., uz usmeni dogovor da mu za svaki dan plaća dodatnih 40 KM na pozajmljeni novac pa mu je oštećeni na kraju isplatio 400 KM.

A.K. i S.K. se terete da su K. A. potom posudili 300 KM, uz dogovor da im svaki dan plaća dodatnih 100 KM. Konačni dug K. A. iznosio je 700 KM. Taj dug nije mogao vratiti, jer je iznos u očitoj nesrazmjeri s iznosom koji je pozajmio.

dnevni avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti