19.7 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Organi malog Semira spasili živote dvoje njegovih vršnjaka

Trenuci najveće boli i tuge za Sakiba Kantića iz Vukova kod Tešnja počeli su 5. aprila u popodnevnim satima. Tog popodneva ostao je bez supruge i kćerke, a prekjučer i bez sina. Svi su stradali u stravičnom udesu, nedaleko od njihovog doma.

Supruga Safija (46) u automobilu je vozila njihovu djecu, Nihadu (18) i Semira (12). Odjednom je izgubila kontrolu nad vozilom koje je udarilo u betonsku cijev, a zatim u zid. Na licu mjesta život su izgubile ona i Nihada. Semir je teško povrijeđen prebačen u Kantonalnu bolnicu Zenica…

Shrvan tugom

Odmah je podvrgnut operacijama koje su donekle uspjele, iako su povrede, naročito glave, bile izuzetno teške. Njegovoj majci i sestri dženaza je klanjana prošle sedmice, a cijeli Tešanj plakao je za svojim sugrađankama. I tada, svi su se molili za život malog Semira.

– Da se vrati svom babi i bratu i da nastavi živjeti, ako Bog da – govorili su ljudi sa zebnjom na dženazi.

Pod budnim okom zeničkih ljekara Semir je izdržao pet dana. Nažalost, njegovo malo srce više nije izdržalo. Prije toga, ljekari su proglasili moždanu smrt…

I kada čovjek pomisli da je kraj, da ništa više nema smisla, Sakib, pribran, iako shrvan tugom, odluči da njegov sin pomogne drugoj djeci. Da im spasi život. Da drugi roditelji ne dožive neizmjernu bol koju je on doživio.

Nije želio da drugi roditelji ne dočekaju svog sina iz škole. S treninga. Da ne dočekaju školsku maturu. Položen vozački ispit. Tene pocijepane od fudbala. Da nemaju više kome ići na roditeljski sastanak…

Pristao je na doniranje organa svog dječaka, svog bisera, za drugo dvoje djece, najvjerovatnije Semirovih vršnjaka! Plemenitost ovog čovjeka ne može se izmjeriti. Kažu da su ljekari obje bolnice plakali nakon uspješno obavljenih operacija.

Posebna zahvalnost

Tim urologa Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, u saradnji s kolegama iz Kantonalne bolnice Zenica, obavio je preksinoć prvo održavanje dječijeg donora i eksplantaciju dječijih organa u BiH.

– Kantonalna bolnica Zenica, uz izraze najdubljeg saučešća porodici preminulog dječaka, iskazuje posebnu zahvalnost za najplemenitiju odluku doniranja organa u trenucima najveće tuge i boli – kazala je Aida Buro, portparol KBZ-a.

Sakib je ostao s još jednim sinom. Oni će danas, nakon ikindija-namaza, na mezarju u Vukovu posljednji put ispratiti svog sina i brata Semira.
Dvije transplantacije

Zvanične informacije o stanju pacijenata kojima su jučer u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli transplantirani bubrezi dvanaestogodišnjaka koji je podlegao povredama zadobivenim u saobraćajnoj nesreći, bit će poznate tek danas.

Nezvanično, saznajemo da je nakon eksplantacije organa u KB-u Zenica tim ljekara iz Tuzle tokom dana obavio dvije transplantacije bubrega, i to, navodno, dvjema maloljetnim osobama.

Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti