14.2 C
Tešanj
Četvrtak, 23 Maja, 2024

Oštetio tvornicu čarapa iz Tešnja i proračun Republike Hrvatske za 600.000kn

Tade Vukušić, nekadašnji šef skladišta u Ini Solin, tereti se zajedno s još trojicom optuženih da je između 1990. i 1994. godine prodavao robu “na crno” i zadržao novac.

Gotovo je nevjerojatna lakoća kojom je prvooptuženi počinio djela u vrijeme kada je imao 25 godina i radio kao glavni skladištar roba dopunskog asortimana Ine, poslovnice u Solinu. Prema danas izmijenjenoj optužnici, Tade Vukušić je znajući da ne postoji stvarna kontrola njegovog poslovanja na skladištu, posebice ulaza i izlaza robe, uzimao sebi ili drugima (pro)davao robu iz skladišta, a da nije sačinjavao otpremnice ili napravljene otpremnice nije dostavljao računovodstvu.

Drugooptuženi Viktor Zorić (73) sudjelovao je u “projektu” na nagovor Vukušića, i to u rujnu 1994. godine. Zorić, inače rodom iz Studenaca u BiH, bio je u to vrijeme rukovoditelj Odjela veleprodaje Inine Poslovne jedinice Solin, iskoristio je svoj položaj i naložio da se količinski razduži skladište za robu koju je izdao Vukušićevoj firmi Buga, i tako prikrije manjak od 17 milijuna kuna. Petar Jerčić (54) i četvrtooptuženi Petar Žižić (66) u cijeloj priči su gotovo pa “sitne ribe”.

Zanimljivije je drugo kazneno djelo protiv Jerčića. Od rujna 1992. do rujna 1993. godine zaprimio je na skladište 121.420 muških čarapa poduzeća Pobjeda iz Tešnja. Čarape je trebao čuvati do pronalaska kupca ili vraćanja proizvođaču, ali odlučio se za drugu varijantu. Dio, čarapa (71.000) donirao je Hrvatskoj vojsci, a zatim na skladišnoj primci preinačio broj na 91.000 – dio razlike je, gotovo nevjerojatno, kompenzirao s Inom (?!), dok je preostalu količinu od 41 tisuću i nešto sitno pari čarapa prodao. Tako je oštetio tvornicu čarapa iz Tešnja i proračun RH (na ime neplaćenih carina i poreza) za gotovo 600.000 kuna.

Dalmacijanews

Povezane vijesti

Najnovije vijesti