0.3 C
Tešanj
Nedjelja, 29 Januara, 2023
spot_img

Otkazi za desetine onih koji ne dolaze na posao, a primaju platu: Priča ili obračun s neradnicima?

Nastavlja se obračun s neradnicima u Javnom sektoru Republike Srpske. Nakon otkaza ugovora o radu onima koji ne dolaze na posao, ali primaju platu, premijer Radovan Višković najavljuje sankcije za one koji dolaze na posao, ali ne rade. Nevladin sektor i opozicija pozdravljaju ideju, ali ne vjeruju u njenu realizaciju do kraja, javlja BHRT.

Mjesec nakon najave pospremanja u javnom sektoru, premijer Republike Srpske u drugom uzastopnom mandatu javnosti je saopštio prve rezultate – otkazi za desetine neradnika koji nisu dolazili na posao, a primali su platu. Riječ je o bivšim zaposlenicima u entitetskoj Vladi, Poštama Republike Srpske, RiTE Ugljevik i Gacko, Elektro Bijeljini, HE na Drini i Elektrokrajini Banjaluka. No, proces ovdje ne završava, kaže Višković.

– To apsolutno nije tema za jedan ili sedam dana. Mi ćemo se time baviti i ubuduće. Sada će biti novi koncept. Nisu problem samo oni koji nisu dolazili na posao. Problem su i oni koji su dolazili na posao, ali nisu provodili osam sati kako propisuje zakon, nego su se malo šetkali.

Iako su najviši predstavnici vlasti i ranije najavljivali da će krivično goniti one koji su tolerisali neradnike u svojim redovima, sudskim epilozima nismo svjedočili.

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske od starta oštro kritikuje novu – staru Vladu, uz poruku da je pospremanje u javnom sektoru samo marketinška priča.

– Normalno da ćemo kritikovati. Nemamo nikakve rezultate u prethodne četiri godine. Neće oni rezati granu na kojoj sjede. Njihova politika zasniva se na stranačkom zapošljavanju i korupciji, kaže Nebojša Drinić, poslanik PDP-a u NSRS.

Iz nevladinog sektora pozdravljaju aktivnosti premijera Viškovića, ali postavljaju pitanje koliko obračun s neradnicima uopšte ima efekta ukoliko ne sankcionišemo one koji neradnike proizvode.

– Upravo ti rukovodioci koji im to dozvoljavaju imaju neku korist, političku, porodičnu, ličnu… Ali, uz jaku volju donosilaca i izvršilaca odluka, ovaj proces se može dovesti do kraja, smatra Damjan Ožegović iz Transparency International-a BiH.

– Mene ovaj proces podsjeća na one besmislene rasprave u državnim firmamama o trajanju ‘puš pauze’, recimo, da bi se skrenula pažnja s realnih problema, kaže novinar Marko Šikuljak.

Ukoliko vlast najavljeni proces pospremanja ne dovede do kraja, 20 otkaza neće popraviti rad trome i neefikasne javne uprave niti rad javnih preduzeća u kojima je zaposleni gotovo 30.000 najčešće stranačkih igrača, zaključuju naši sagovornici.

 

 

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,404FansLike
288FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti