27.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Otkrivamo rezultate istraživanja: Internet u FBiH koristi 80 posto domaćinstava, a u RS-u 85

Rezultati istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima i pojedinačno, sprovedenog u 2023. godini, pokazuju da 79,8 posto domaćinstava u Federaciji BiH ima internet priključak, a u Republici Srpskoj njih 84,8 posto.

Na osnovu dobijenih rezultata provedenog istraživanja 70,8% domaćinstava u Federaciji BiH ima pristup računaru, a 79,8% domaćinstava posjeduje internet priključak.

U gradskom tipu naselja, računar je zastupljen u 71,6% domaćinstava, dok je zastupljenost računara u ostalom tipu naselja 70,1 posto. U ovo istraživanje Federalnog zavoda za statistiku uključen je pristup internetu putem računara, laptopa, netbooka, tableta i pametnih telefona.

U Federaciji BiH, 72,5% pojedinaca u domaćinstvu je koristilo računar u referentnom kvartalu, 3,5% pojedinaca je koristilo računar prije više od tri mjeseca, 5,1% pojedinaca je koristilo računar prije više od jedne godine.

Podaci pokazuju i da računar nikada nije koristilo 18,9% pojedinaca.

U Federaciji Bosne i Hercegovine 81,3 posto pojedinaca u

domaćinstvu je koristilo internet u referentnom kvartalu, 0,8% pojedinaca je koristilo internet prije više od 3 mjeseca, 2,2% pojedinaca je koristilo internet prije više od jedne godine.

Internet nikada nije koristilo 15,7 posto pojedinaca.

U anketiranju su učestvovali slučajno odabrani član domaćinstva koji imaju između 16 i 74 godine starosti, a podaci su prikupljeni u drugom kvartalu 2023. telefonskim anketiranjem pojedinaca iz odabranih domaćinstava. U anketiranju je učestvovalo ukupno 4.056 domaćinstava.

Što se tiče bh. entiteta Republika Srpska, rezultati istraživanja su pokazali da 84,8 posto domaćinstava ima pristup internetu.

Istovremeno, 11,7 posto se izjasnilo da nikada nije koristilo internet.

Fiksni širokopojasni priključak internetu koristi 85,2 posto domaćinstava, dok 47,4 posto domaćinstava koristi jedan od tipova mobilne širokopojasne internet konekcije (npr. ADSL, kablovska veza, UMTS, optička veza, VDSL).

Internet je koristilo 86,9 posto ljudi, što je za 4,4 posto više nego godinu prije, a korištenje računara je smanjeno za 4,6 posto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Nešto više od polovine korisnika interneta (52,2 posto) tokom 12 mjeseci naručivalo je robe i usluge online.

Internet priključak ima 84,8 posto domaćinstava, što je za 6,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Razlike u broju domaćinstava sa internet priključkom, ukoliko posmatramo tip naselja, i dalje postoje. U gradskom području internet priključak posjeduje 89,1 posto domaćinstava, a 81,9 posto domaćinstava u naseljima ostalog tipa.

Kada je u pitanju širokopojasni tip internet konekcije, u 2023. godini fiksni širokopojasni pristup internetu koristi 85,2 posto, a mobilni 47,4 posto domaćinstava.

Gotovo sva internet populacija upotrebljava internet najmanje jednom nedjeljno ili češće, pri čemu 72 posto njih pristupa internetu više puta u toku dana.

Istovremeno, 27,7 posto građana starosti 16-74 godine na teritoriji Republike Srpske izjavilo je da nikada nije koristilo računar, a 11,7 posto da nikada nije koristilo internet.

Približno polovina internet korisnika u Republici Srpskoj, tačnije njih 48,5 posto, izjavila je da su tokom referentnog tromjesečja vidjeli informacije ili sadržaje na internet vijestima ili društvenim medijima koje su smatrali neistinitim ili sumnjivim.

Nešto više od jedne trećine internet populacije je provjerilo istinitost sadržaja i vijesti koje su pronašli putem interneta.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

Najnovije vijesti