18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

Otpočela II. faza sanacije “Mevića brane” na rijeci Usori u Kaloševiću

USR “Blinker” Kalošević-Tešanj je tokom mjeseca avgusta i septembra 2015 godine na osnovu godišnjeg programa rada otpočelo II. fazu sanacije “Mevića brane” na rijeci Usori u Kaloševiću, općina Tešanj.
Nakon što su vrijedni članovi Blinkera svojim volonterskim radom izvršili pripremu i postavljanje drvenih nosača na branu, radna mašina je izvršila deponovanje kamena u branu, te je naš vrijedni mašinista finalizirao izgled vodopropusne brane.
Time je okončano saniranje postojeće “Mevića brane” na rijeci Usori koje je realizovano u dvije faze tokom 2014 i 2015 godine.
Bitno je napomenuti da su novčana sredstva u iznosu od 2.500,00 KM obezbjedili članovi Blinkera od prodaje ribolovnih dozvola.
Brana će imati višestruku korist, postojećom akumulacije vode stvaraju se nova staništa za biljni i životinjski svijet rijeke Usore, omogućuje se napajanje okolnih bunareva i parcela poljoprivrednog zemljišta, stvaraju se bolji uslovi za obavljanje sportsko-rekreativnog ribolova na rijeci Usori.
Pored same brane volonterskim radom članova i simpatizera Blinkera izgrađena je ribarska “MERAK KUĆA” gdje se svakodnevno sastaju ribolovci i izletnici i boravkom pored vode uživaju u prirodnim ljepotama naše prelijepe rijeke Usore.
USR “BLINKER” Kalošević-Tešanj se ovom prilikom javno zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinjeli da se izvrši sanacija “Mevića brane” na rijeci Usori.
OBEĆANO – REALIZOVANO!
Bistro!

Povezane vijesti

Najnovije vijesti