13.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Otvoren 15. međunarodni sajam u Tešnju, proizvode izložilo više od 300 izlagača

U organizaciji Biznis centra Jelah – Tešanj danas je u Poslovnoj zoni Kraševo kod Tešnja otvoren 15. sajam privrede Tešanj 2019. na kojem će se najviše govoriti, kao i na njegovom otvorenju, o regionalnoj saradnji i podršci.
Više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zamalja regije i Evrope u Tešnju će od 13. do 16. juna imati priliku prezentovati svoje poslove i sklopiti poslovne ugovore sa svojim budućim klijentima. Izet Ahmetlić je kazao kako je u Jelahu 2004. godine entuzijazmom ljudi u malom prostoru održan prvi sajam koji je okupio 20-ak izlagača, ali da je sajam rastao do svog današnjeg jubileja.

Načelnik Tešnja Suad Huskić je u svom obraćanju prisutnima izjavio kako su rasli iz godine u godinu te da će uskoro biti punoljetni.

“Ovogodišnji sajam je bolji od prethodnih. Javnost u BiH je navikla na pozitivne vijesti, energiju i optimizam koji dolazi iz Tešnja. Naša priča se bazira na odgovornosti rada i otvorenosti kako bi napravili bolje stanje u BiH”, izjavio je Huskić te dodao da je za pet godina u Tešnju otvoreno 5.000 radnih mjesta, ali i da je povećano poslovanje i izvoz.

“Napredujemo, želimo biti jaki u regionu. Moramo mijenjati zakone, radne navike i biti ekološki i ekonomski osviješteni, surađivati i povezati se”, dodao je Huskić.

U ime Vlade Republike Sjeverne Makedonije koja je zemlja partner ovogodišnjeg sajma obratio se ministar Zoran Sapurić koji je kazao da je sajam u Tešnju veliki događaj koji pokazuje brz razvoj zemlje u zadnjih deset godina.

“Naše opredjeljenje je da jačamo regionalnu saradnju. Ovo je ozbiljan korak ne samo za jačanje saradnje već i zajednički nastup na trećim tržištima”, kazao je Sapurić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona prisustvovao je današnjem otvorenju sajma, a u obraćanju prisutnima naglasio je uspjehe ZDK koji participira u 20 posto ukupnog izvoza u Federaciji BiH, ostvaruje dobre poslovne rezultate što potvrđuje da je kičma privrede u BiH.

Među prisutnima bio je i premijer FBiH Fadil Novalić koji je konstatovao da sajam u Tešnju postaje vodeći privredni događaj u BiH, ali i da je djelimična provedba reforme dala određene rezultate.

“Proveli smo reformu koliko je to bilo moguće i zabilježili smo značajne rezultate. Glavni dio reforme oko smanjenja obaveza privrednicima nismo uspjeli riješiti jer smo energiju usmjerili prema demobilisanim boricima. I na tom polju smo postigli dogovor, a za mjesec dana razgovarat ćemo o zakonima vezanim za doprinose i obaveze, odnosno, opterećenja privrednika”, kazao je Novalić.

Rasim Ljaljić, potpredsjednik Vlade i ministar Republike Srbije, je kazao da je vrijeme da zemlje regiona budu jedinstvene, da stvore regionalnu saradnju te da će samo tako uspjeti nešto napraviti. 

“Srljamo putem kojim idemo već 20-30 godina i sve smo probali, ali ništa da budemo normalni. Došao je trenutak da riješimo probleme i uspostavimo saradnju. Niko nam neće pomoći osim sami sebi”, izjavio je Ljaljić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je kratko prokomentarisao stanje privrede u BiH, ali je i ukazao na probleme oko uvoza, carinskih kontrola i svega drugog što otežava i zadajte dodatne troškove poslodavcima.

“Skoro 85 posto investitora spremno je preporučiti našu zemlju za investiranje. Raduju me i rezultati istraživanja koji pokazuju da je to zbog regionalnog položaja, resursa, educirane radne snage, ne jeftine već educirane i brojnih drugih razloga. Moramo nastaviti raditi u pravcu daljeg ekonomskog rasta i razvijanja”, pojasnio je Zvizdić.

Današnjem otvorenju sajma prisustvovali su ministri Vlade ZDK, privrednici, gosti i investitori iz zemalja regije te izlagači. Danas je upriličena i primopredaja dva medicinska vozila Općoj bolnici u Tešnju od Hifa Oila i Biznis centra Jelah – Tešanj, nakon čega je uslijedio zajednički obilazak hala i štandova izlagača.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti