16.2 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Otvorena izložba „Grad u bronzi“

U četvrtak, 20. decembra 2018, u galeriji Opće biblioteke Tešanj svečano je otvorena izložba „Grad u bronzi“.

Izložba je krajnji produkt prvih arheoloških istraživanja od osnivanja JU Muzej Tešanj, provedenih tokom 2017. godine. Istraživanja je predvodio mr. arheologije Aleksandar Jašarević, a rađena su pod nadzorom Zavoda za očuvanje spomenika FBiH. Tokom iskopavanja otvorene su 4 sonde na lokalitetu Grič-Hrvatinovići u neposrednoj blizini grada Tešnja i tom prilikom došlo se do izuzeno vrijednog arheološkog materijala.

Analizu, obradi i konzervaciju materijala vršili su stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Srbije i dio tog materijala čini okosnicu izložbe „Grad u bronzi“. Javnosti su predstavljene rekonstruirane keramičke posude, od kojih se izdvaja veliki „pitos“ (posuda za skladištenje žitarica) sačuvan skoro u cijelosti i jedan je od najvećih ikada pronađenih na tlu naše zemlje. Pretpostavka je da potiče iz kasnog bronzanog doba, kao i većina ostalog arheološkog materijala iskopanog na Griču. Uz rekonsturiane posude izloženi su i ukrašeni fragmenti keramike, zatim kameno oruđe i ostaci kostiju.

Cijela izložba je obogaćena sa 11 panoa na kojima je detaljno prikazan cijeli proces i faze realizacije projekta te naučna otkrića i spoznaje o životu ljudi na ovim prostorima u vrijeme prahistorije, uglavnom bronzanog doba.

O izložbi su govorili Melisa Forić-Plasto, mr. arheologije i asistent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, zatim Aleksandar Jašarević, mr. arheologije, vođa istraživačlog tima i koautor izložbe te Ernad Prnjavorac, direktor Muzeja Tešanj i koautor izložbe.

Uz izložbu je priređen i prigodan katalog sa rezultatima naučne analize iskopanog materijala te fotografijama lokaliteta i materijala, kao i sa osvrtom na ranija arheološka istraživanja na tešanjskom prostoru.

Izvor: Muzej Tešanj

Povezane vijesti

Najnovije vijesti