29 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

Ovako je buduća vlast u ZDK podijelila resore: Kasumovićevoj stranci premijer, NES-u MUP

Koalicija šest stranaka u Zeničko-dobojskom kantonu koja bi prema preliminarnm dogovoru trebala formirati novu Vladu već je dogovorila raspodjelu resora u ovom kantonu.

Novu vlast u ZDK će činiti zastupnici Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Naroda i pravde, Narodnog evropskog saveza i Naše stranke.

Premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona trebala bi dati Bosanskohercegovačka inicijativa Fuad Kausmović. Ukupno Vlada ZDK ima deset ministarstava.

Ministarstvo finansija i ministarstvo za boračka pitanja pripast će Demokratskoj fronti.

Novi ministar zdravstva i predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona trebao bi doći iz Naroda i pravde.

Po preliminarnom dogovoru SDP-u će pripasti tri resora, ministarstvo privrede, ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

Osim premijerske pozicije, Bosanskohercegovačkoj inicijativi pripast će i ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Našoj stranci pripast će ministarstvo za pravosuđe i upravu.

Na kraju, Narodnom evropskom savezu pripast će dva resora, ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, ali i jedan delegat u bošnjačkom klubu Doma naroda FBiH.

Kako trenutno stoje stvari u novoj izvrđoj vlasti neće biti SDA, HDZ-a i SBB-a, prenosi zenit.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti