8 C
Tešanj
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

OVAKO JE SVE POČELO: Selma Bajrami prije nego što je postala „Žena Sirena“

Činjenica jeste da je do tog trenutka Selma Bajrami imala dva albuma iza sebe, ali ipak je pjesma “Svi ste vi isti” njen prvi veći hit, zbog kojeg je stekla regionalnu popularnost.

Pjesma se našla na abumu “Revolucija” iz 2001. godine, a isti objavljuje i “Grand” produkcija. Nastala je iz saradnje Mahira Sarihodžića, Aleksandra Radulovića i Zijada Hurića.

Zli jezici bi rekli da je pjesma obična kakofonija nastala mješavinom raznih žanrova, naguranih u pjesmu od 3 minute. Iako postoje argumenti za takvu konstataciju, to bi ipak bila pregruba ocjena. Prije bi se moglo kazati da je to traženje sebe i svog izražaja. Ima u pjesmi svega, elektronskog zvuka i primjese r'n'b stila. Međutim, električne gitare i refren otklanjaju svaku sumnju u žanrovskoj kategorizaciji ove numere. Zato je naslov albuma “Revolucija” toliko upečatljiv. Do tog trenutka Selma Bajrami je više koketirala sa nekim pop izražajem, zabavnjačkim što bi rekli. Ovom pjesmom se približila granici folka, da bi kasnijim stvaralaštvom tu granicu u potpunosti prešla.

Obična evolucija nije bila dovoljna. Trebalo je napraviti odlučan, oštar zaokret u muzičkom izražaju. Zbog toga “Revolucija” najbolje opisuje Selmin postupak. Obratimo li pažnju na spot za ovu pjesmu, vidjet ćemo Selmu u gro planu iza koje se smjenjuju razni pejzaži, od vedrog neba do pustinjskih dina ili snijegom okovanih planinskih masiva. Takve slike na najbolji način dočaravaju Selminu revoluciju. Zatim zapažamo već pomenuti elektronski zvuk, šapat kojim Selma Bajrami pjeva, koji se graniči sa hip-hopom, pa prateće vokale u maniru r'n'b svjetskih diva. Onda počinje refren, samim tim “Revolucija.”

Selma pušta glas, oslobađa se šapata i postaje ono što zapravo jeste. Kasnije pjesme pokazuju razmjere te revolucije. Najbolji primjer je njen najveći hit “Žena sirena.” Koliki je zaokret zapravo napravila ne pokazuje samo njen muzički izražaj. Dovoljno je uporediti mačo nauljene tipove iz spota za pjesmu “Žena sirena” i plesače komične koreografije iz “Svi ste vi isti.”

Da je kakofonija neutemeljena ocjena pokazuje i oksimoronska sintagma iz refrena “Stara sam, a mlada,” koja ilustruje Selminu žanrovsku simbiozu, evoluciju, odnosno revoluciju. Sličan proces možemo pronaći kod velikog broja estradnjaka svih žanrova, samo što primjer Selme Bajrami spada u one najslikovitije.

Izvor: Express

Povezane vijesti

Najnovije vijesti