19 C
Tešanj
Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Ovo je pet najplaćenijih parlamentaraca u BiH: Evo koliko iznose njihove plaće

Mandat bh. vlasti u susret Općim izborima i informacijama skupo je koštao građane, što potvrđuju i podaci Centra za istraživačko novinarstvo.

Za plate i naknade 80 funkcionera Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara i Predsjedništva, od početka mandata isplaćeno je gotovo 16 miliona maraka državnog novca.

Povećanje plaća

Prethodne četiri godine obilježile su brojne blokade rada institucija i konstituisanje vlasti na koju se čekalo čak 14 mjeseci nakon izbora.

Dostignut je rekordno mali broj kada je u pitanju održavanje sjednica, ali i predloženi i usvojeni zakoni. Neće se zaboraviti ni izostanak reformi na evropskom putu koji također ima mali broj.

Pred kraj mandata parlamentarci su povećali plate svim zaposlenim u bh. institucijama. Jasno je da su od povećanja najviše profitirali oni sami.

Poslanici i delegati Parlamenta Bosne i Hercegovine za nepune četiri godine zasjedali su oko 40 radnih dana, a usvojili svega 16 zakona. Prosječna godišnja plata, plus naknade za prijevoz, topli obrok, odvojeni život i paušal prije povećanja iznosila je između 60 i 70 hiljada maraka.

Za ovaj iznos jedan obični građanin morao bi da radi gotovo pet godina. Međutim, statistika zna da varira, s obzirom da većina bh. radnika radi za manji iznos od prosječne plate.

Pet najplaćenijih parlamentaraca su oni sa najdužim stažom – Nikola Špirić, Dragan Čović, Jakov Galić, Bariša Čolak, i Bakir Izetbegović.

Nepostojanje konsenzusa

U ovom mandatu, najčešće su prijedlozi stizali upravo iz Parlamenta. Vijeće ministara, čija je uloga predlaganje zakona u ovoj sferi nisu se baš proslavili, što pokazuju i podaci.

Prema podacima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, do avgusta ove godine ministri su predložili deset zakona, a redovno su do danas zasjedali 55 puta.

Najplaćeniji ministar je Vjekoslav Bevanda, zatim slijede predsjedavajući, Zoran Tegeltija kao i ministri Vojin Mitrović, Bisera Turković i Sifet Podžić. Zajedno su od januara 2019. zaradili više od 765 hiljada maraka.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić u ovom mandatu redovno su zasjedali 28 puta. Njihov angažman obilježilo je nepostojanje konsenzusa o skoro svim pitanjima, odvojeno održavanje konferencija za medije, odvojeni nastupi u inostranstvu.

Iz budžeta im je, od novembra 2018. do juna ove godine isplaćeno više od 723 hiljade maraka, po osnovu plate, toplog obroka, naknade za odvojeni život, regresa i jubilarne nagrade. Ne treba zaboraviti ni da su državni parlamentarci pred kraj mandata postigli saglasnost o povećanju plaća zaposlenima u bh. institucijama.

Izabranim i imenovanim funkcionerima na račun odnedavno liježe oko 500 maraka više, dok je, prosječan vojnik ili zaposleni u policijskim agencijama dobio povećanje plate između 50 i 300 maraka, navodi BHRT.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti