20 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Ovo selo proglašeno je za najljepše u Bosni i Hercegovini

Grad Livno potpisao je sporazum o razumijevanju s Udruženjem za razvoj ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini Alterural, a livanjsko selo Stupe dobilo je status najljepšeg sela BiH.

Navedeno udruženje, ujedno i nositelj projekta “Najljepša sela Bosne i Hercegovine”, pored 15 sela, odabralo je livanjsko selo Stupe i dodijelio mu status nositelja oznake “Najljepša sela Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Grada Livna.

Prema obrazloženju navedenom iz Alterurala, Stupe su ispunile sve kriterije za stjecanje oznake najljepšeg sela.

Odluku o dodjeljivanju ove titule Stupama donijelo je Povjerenstvo za kvalitetu koje čine renomirani i nezavisni stručnjaci s područja arhitekture, etnografije, pejzažnog uređenja, očuvanja baštine, održivog turizma, ruralnog razvoja i životne sredine.

Potpisivanjem sporazuma strane su preuzele i određene obveze, a zajednička opredijeljenost je promoviranje, razvijanje i očuvanje autentičnosti Stupa.

Zajednički će djelovati na promoviranju turističkih potencijala najljepših sela BiH na domaćem i međunarodnom tržištu, očuvanju lokalne prirode, kulturne i nematerijalne baštine, potaknuti obrazovanje pružatelja usluga, organizirati događaje i promocije radi povećanja svijesti o oznaci “Najljepša sela u BiH”, raditi na privlačenju turista, te unaprijediti lokalnu ekonomiju kroz poticanje turizma i trgovine u regiji.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti