3.8 C
Tešanj
Petak, 19 Aprila, 2024

Parovi koji žele djecu ostavljeni sami bez sistemske pomoći: Bolno putovanje kroz bh. stvarnost

Članice Neformalna grupa žena FBiH – FB grupa “Neplodnost – Iskustva” poslale su svoje saopštenje na redakcijski email portala Crna-Hronika.

Pošto su mediji danas jedno od glasova nijemih i alat koji ponekad britko siječe realnost u kojoj živimo, odlučismo se i mi, koji vodimo jos jednu vrstu borbe sa vjetrenjačama, da se pomoću vas obratimo javnosti i ukažemo na probleme koji vode parovi u borbi za potomstvo u Federaciji BiH.

Kako stara narodna kaže „Ne raduj se unaprijed“, tako je bilo i ovaj put.

Ne tako davno u medije je procurila informacija od naših vladajućih da je usvojen Zakon o bimedicinski potpomognutoj oplodnji, kojim se regulišu postupci potpomognute oplodnje u Federaciji, gdje će parovi imati finanasiran/sufinasiran postupak vantjelesne oplodnje pa čak i lijekove koji se koriste u hormonalnoj stimulaciji od strane Federalnog zavoda BiH, koja se koristi kao neizostavna terapija u svakom pokušaju vantjelesne oplodnje.

Usvojena izmjena Zakon o BMPO, usvojen Pravilnik, usvojen Budžet FBIH za 2023. godinu. Obećavaju što skoriji početak rada, ali kako su obećanja-ludom radovanja, evo već prolazi skoro pola godine a ništa se ne dešava.

Premašeni su zakonski rokovi koji su definisani Pravilnikom, da ne spominjemo netransparentnost u radu, gdje parovi dugo vremena nemaju nikakav uvid u njihove aktivnosti; sumnjivi Tarifnik cijena pokusaja vantjelsene, koji su dogovorili „iza kulisa“ koji je daleko ispod realnih cijena jednog postupka vantjelesne oplodnje, su samo neki problemi zbog kojih su parovi koji vode borbu sa neplodnošću s ovim načinom odnosa prema njima jako razočarani i ogorčeni.

S ovim pismom želimo da ukažemo na stvari koje su sporne u radu Federalnog zavoda a odraz su samo sveukupnog stanja u našoj državi koja nažalost ništa ne čini za svoje stanovnike. Vjerovatno naviknuti na našu uspavanost računaju da ćemo šutjeti i patiti u tišini i prepustiti se da nam uskraćuju naša prava, da nas zavaravaju i drže u grču. Napomenut ću samo činjenicu da država od nas uredno uzima sve što može uzeti kroz poreze, gdje se dio od navedenih prihoda odvaja i za zdravstvo koje ništa ne čini za nas.

Mnogi parovi koji čekaju na primjenu Zakona o BMPO koji je stupio na snagu početkom godine, svakim mjesecom iščekivanja gube vrijeme koje je dragocjeno u ovoj borbi za potomstvo, jer biološki sat ne može čekati dovijeka na konačne i konkretne korake Federalnog zavoda koji je do sada bio dužan da uveliko počne sa radom.

Međutim, evo „ukrali“ su nam već skoro pola godine, i još uvijek nam nisu dali konkretne odgovore šta se dešava i zašto se nije počelo sa radom, iako sa zakonske strane prepreka nema.

Nama ne trebaju šturi izgovori, nama treba rad i sprovođenje Zakona o BMPO, kao i da se čuje glas nas koji se borimo da se ostvarimo kao roditelji, što je ustvari jedna normalna i prirodna želja svakog čovjeka, ali očito u ovoj smo državi još samo jedni od onih na marginama na kojima se lome lažna obećanja, politički interesi i lopovluci kojima kraja nema – izjavile su članice Neformalna grupa žena FBiH – FB grupa “Neplodnost – Iskustva”

Izvor: crna-hronika

Povezane vijesti

Najnovije vijesti