Pazite: Kad vaše dijete baci petardu vi plaćate kaznu od 1200 KM

Pazite: Kad vaše dijete baci petardu vi plaćate kaznu od 1200 KM

687
0
PODIJELI

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je uoči nadolazećih vjerskih blagrana i novogodišnjih praznika izdalo saopćenje koje se odnosi na upotrebu pirotehničkih sredstava na javnim mjestima i predviđene sankcije.

Iz MUP-a KS su podsjetili da upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava predstavlja narušavanje javnog reda i mira, da se uznemiravaju građani te da postoji opasnost od povreda, posebno ako ih upotrebljavaju mlađe osobe.

“Onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo”, navodi se u saopćenju.

Za činjenje ovakvih prekršaja predviđene su novčane kazne u iznosu od 300 do 900 KM, a za roditelje, odnosno, usvojioce ili staratelje maloljetnih prekršilaca od 400 do 1.200 KM.

MUP KS već poduzima planirane aktivnosti preventivnog i represivnog karaktera kako bi se spriječila upotreba pirotehnike i izbjegle neželjene posljedice.

“Apelujemo na građane da izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava kako ne bi time činili prekršaje te spriječili eventualno povređivanje osoba, kao i druge neželjene posljedice s posebnim akcentom onemogućavanja pojave upotrebe tih sredstava od strane djece i maloljetnika”, poručuju iz MUP-a KS.

NEMA KOMENTARA