17.6 C
Tešanj
Nedjelja, 16 Juna, 2024

Penzioneri očekuju redovni rast penzija u aprilu i vanredni u junu ili julu

Penzioneri korisnici Federalnog zavoda PIO/MIO očekuju da im za nekoliko sedmica, tačnije u aprilu, penzije porastu za 4,5%. Riječ je o rastu penzija u skladu s redovnim usklađivanjem propisanim Zakonom o MIO FBiH koji podrazumijeva da se svakog 15. aprila u godini usklađuju penzije prema postotku porasta prosječne bruto plaće u prethodnoj godini, piše Večernji list BiH.

– Penzije se usklađuju 15. aprila svake godine, tako da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji BiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda (BDP) u prethodnoj godini – stoji u Zakonu o PIO/MIO Federacije BiH. U skladu s navedenim, ukupno usklađivanje mirovina u ovoj godini trebalo bi biti u visini od 15,6 posto.

KOLIKO ĆE BITI POVEĆANJE

Budući da je dogovorom Vlade Federacije BiH i Saveza penzionera, odnosno davanjem saglasnosti na odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO o akontativnom usklađivanju penzija, a zbog enormnog rasta cijena troškova života, prvi dio usklađivanja penzija proveden već u januaru, kada su penzije uvećane za 11,1 posto, u ovoj će godini redovno usklađivanje biti provedeno dva puta. U skladu sa zakonom, uz aprilsku penziju penzionerima Federalnog zavoda PIO/MIO bit će retroaktivno isplaćena i razlika za januar, februar i mart za najmanje četiri posto, odnosno za razliku postotka usklađivanja.

Naime, tačan postotak utvrđuje Federalni zavod za statistiku, a ako to bude kao ranije najavljenih 4,5 posto, što je od 495 KM, koliko trenutno iznosi najniža penzija, 22 KM. Te 22 KM bit će isplaćene za svaki mjesec od januara do aprila. Predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona Mustafa Trakić kaže kako penzioneri očekuju da se u aprilu penzije povećaju za 4,5 posto. Naglasio je kako penzioneri ne odustaju od navedenog postotka povećanja jer im je tako obećano.

– U suprotnom, zna se kako ćemo mi raditi – navodi Trakić. Ističe kako je Vlada Federacije BiH u januaru odobrila povećanje od 11,1 posto, uz to da se očekuje još 4,5 posto.

TEŽAK ŽIVOT PENZIONERA

Trakić je naveo i kako penzioneri nikada nisu lošije živjeli uprkos činjenici da novca nikad nije bilo više.

– Na Skupštini koju smo imali u Kaknju rekao sam prisutnima da su 2018. godine, kada se usvajao Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju, najniže penzije iznosile 321 KM, a sada su 495 KM. Na moju konstataciju da je tada najniža penzija bila veća nego danas, svi su gledali s čuđenjem. Objasnio sam im da uzmu koliko su tada stajali litra ulja, kilogram mesa, režijski troškovi, lijekovi, što su mogli uzeti za 321 KM tada i što mogu sada za 495 KM – naveo je Trakić, objašnjavajući kako je proteklo razdoblje u BiH obilježila galopirajuća inflacija.

Također je istaknuo kako će penzioneri tražiti i ove godine vanredno povećanje penzija. Prema njegovim riječima, to bi se trebalo dogoditi tokom juna ili jula. Ako penzije budu rasle za predviđenih 4,5 posto, najniža će od aprila iznositi 517 KM. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za februar ove godine iznosi 2902,80 KM.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti