14.2 C
Tešanj
Četvrtak, 23 Maja, 2024

Penzionisani učitelj već 64 godine skuplja novine

Penzionisani učitelj i pisac Seyfi Gunacti, koji živi u mjestu Terme u turskom gradu Samsunu, već 64 godine sakuplja novine i isječke, što je nekada godinama radio i njegov otac.

Ovaj 72-godišnji Turčin u razgovoru za Anadolu kazao je da uživa u skupljanju novina, ali dodaje da već odavno u svom domu nema dovoljno prostora za ovaj hobi. Uglavnom skuplja isječke iz dnevnih novina i raznih magazina, a često piše i novinske tekstove na razne teme.

Hobi skupljanja novina i novinskih isječaka naslijedio je od svog oca. “Kada bi moj rahmetli otac išao u čaršiju, uvijek bi se vraćao s novinama u džepu. Ja sam tada kao dijete nekada prelistavao i čitao te novine. Tako se kod mene i razvila navika čitanja novina. Moj otac je skupljao novine i ostavljao ih u kutije. Neki od tih primjeraka novina i sada su kod mene. Od tada i sam skupljam novine”, kazao je Gunacti.

Napominje da sada skuplja samo važne isječke jer nema dovoljno prostora. “Novine koje sam skupljao počele su vremenom zauzimati mnogo prostora u kući. Moja supruga je negodovala zbog toga. Zato sam morao skrivati neke novine i isječke koje sam smatrao važnim”, našalio se Gunatci.

Ističe da je dok je radio kao prosvjetni radnik često sa učenicima razgovarao o svom hobiju. Na kraju napominje da digitalna izdanja nikada neće moći zamijeniti stvarne knjige ili novine.

 

Izvor: bosnainfo.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti