15.2 C
Tešanj
Ponedjeljak, 5 Juna, 2023

Peradari poručuju da je cijena pilećeg filea od 13 -14 KM realna, potrošači se teško mogu nadati pojeftinjenju

U posljednjih desetak dana cijene pileće mesa u Federaciji Bosne i Hercegovine skočile su za najmanje 20 posto, što je neprijatno iznenadilo potrošače.

Iako su cijene energenata u padu (nafta i derivati), odnosno nepromijenjene (električna energija), došlo je do rasta cijena. Edin Banadžić, predsjednik Koordinacije peradara BiH u razgovoru za Faktor objašnjava zašto je došlo do poskupljenja.

– Cijene za kilogram filea u rasponu od 13 do 14 KM i bataka od šest KM su realne. Da li će ostati na tom nivou, ne bih prognozirao, sve ovisi od kretanja na tržištu stočne hrane, energenata… Cijena od 10 KM za kilogram za filea, koliko je uz manja variranja bila tokom zime, nije realna.

Zašto? Javnost mora znati da se nakon zime cijene usklađuju. Tokom četiri, pet mjeseci koliko traje zima peradari svjesno idu na niže cijene od proizvođačkih, praktično su na gubitku. Ostale grane poljoprivrede to ne rade. Tako je prodaja pilećeg mesa slabija od novembra do marta nego što se to dešava tokom proljeća i ljeta – kaže Jabandžić.

Usporedio je cijenu određenih vrsta goveđeg mesa i piletine.

– Nigdje u Evropi osim u BiH kilogram pakovanog, faširanog goveđeg mesa nije skuplji od pilećeg filea. Znači, to faširano meso je najslabije kvalitete, a skuplje je od najkvalitetnijeg dijela pilećeg mesa. Nema logike.

Na usklađivanja cijena pilećeg mesa utiče i situacija sa žitaricama, koje se koriste za tov pilića – ističe naš sagovornik.

Izvor: Faktor

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

59,109FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti